Success Stories

Στέφανος Καζιάνης

Ιδιοκτήτης των αρτοποιείων - ζαχαροπλαστείων "ΚΑΖΙΑΝΗΣ" στην Κέρκυρα, Απόφοιτος 2000

Απόφοιτος Ζαχαροπλαστικής – Αρτοποιίας 2000


Ο Στέφανος Καζιάνης αποφοίτησε απο το τμήμα Ζαχαροπλαστικής Τέχνης και Αρτοποιίας του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE το 1998 κατά την ίδρυση της σχολής. Έχει παρακολουθήσει συνεχή σεμινάρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και έχει πάρει μέρος με αρκετές διακρίσεις σε πολλούς διαγωνισμούς ζαχαροπλαστικής. Ασχολείται με την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική σχεδόν 20 χρόνια και είναι ιδιοκτήτης δυο αρτοποιείων – ζαχαροπλαστείων στην Κέρκυρα.

Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το επάγγελμα της ζαχαροπλαστικής;

Από πολύ μικρή ηλικία (8 ετών) βρίσκομαι στον χώρο της αρτοποιίας μιας και ο πατέρας μου διατηρεί αντίστοιχη επιχείρηση εδώ και πολλά χρόνια. Μετά το τέλος του σχολείου, αποφασίσαμε να πάω σε μια σχολή ώστε να μάθω καλύτερα την τέχνη της αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής, καταφέρνοντας έτσι να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη επιχείρηση άρτου και γλυκού.
Με κέρδισε η ζαχαροπλαστική γιατί είναι μια δουλειά που αν δεν την θέλεις πραγματικά και αν δεν την αγαπάς, δεν μπορείς να την κάνεις. Τελικά η ζαχαροπλαστική θα ήταν το επάγγελμα που θα ακολουθούσα!

Γιατί επέλεξες τον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE για να σπουδάσεις;

Θα φανεί παράξενο αλλά έγινε τυχαία από ένα φυλλάδιο που μου έδωσαν, καθώς η σχολή άνοιξε το 1996. Ημασταν τα πρώτα παιδιά της LE MONDE. Εκείνο όμως που με τράβηξε στην σχολή ήταν το παρά πολύ καλό οικογενειακό κλίμα που είχε ως όμιλος. Ήμασταν οι πρώτοι σπουδαστές και μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή,. Τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα στον επαγγελματικό τομέα και χαίρομαι που μετά άπο σχεδόν 20 χρόνια θεωρείται μια απο τις καλύτερες σχολές στην Ελλάδα.

Μετά το τέλος της φοίτησής σου στο πρόγραμμα Επαγγελματικής Ζαχαροπλαστικής συνέχισες τις σπουδές σου εξωτερικό;

Δεν συνέχισα τις σπουδές μου στο εξωτερικό λόγω της επιχείρησης που έχουμε στην Κέρκυρα, όπου έπρεπε να επιστρέψω για να αναλάβω περισσότερες ευθύνες στο νέο κομμάτι της ζαχαροπλαστικής.Το θετικό είναι οτι έχω παρακολουθήσει και συνεχίζω να παρακολουθώ διάφορα σεμινάρια στο εξωτερικό, καθώς επίσης επισκέπτομαι συχνά διάφορες εκθέσεις σε διαφορετικές χώρες.

Αν ναι, πώς θα έλεγες ότι σε βοήθησε η εμπειρία σου στο εξωτερικό στη μετέπειτα επαγγελματική σου σταδιοδρομία;

Τα σεμινάρια που παρακολούθησα στο εξωτερικό μου έδειξαν τα λάθη που έκανα και πώς έπρεπε να βελτιώσω τις τεχνικές μου στον δύσκολο και απαιτητικό τομέα τις ζαχαροπλαστικής. Έμαθα πολλές διαφορετικές τεχνικές, ενώ παράλληλα μου δίδαξαν την κουλτούρα της ζαχαροπλαστικής στο εξωτερικό. Τα αρκετά σεμινάρια που παρακολούθησα είχαν το πολύ θετικό ότι κάθε φορά είσαι με κάποιο διαφορετικό άτομο άρα οι γνώσεις που σου μεταδίδει ο καθένας είναι πολύτιμες, διαφορετικές και ωφέλιμες. Αρα, βελτιώνεσαι και ανοίγουν οι επαγγελματικοί σου ορίζοντες. Η τέχνη μας, μέρα με τη μέρα, εξελίσσεται και οφείλουμε να την ακολουθούμε εντός και εκτός των συνόρων.

 Ποια είναι η επαγγελματική εμπειρία σου μέχρι σήμερα;

Οπως είπα και παραπάνω ασχολούμαι με την οικογενειακή επιχείρηση απο πολύ μικρός. Υπάρχει ένα πράγμα που λέω στον εαυτό μου και αυτό είναι ότι έχω να μάθω ακόμα πολλά γιατί η ζαχαροπλαστική δεν τελειώνει ποτέ, για μένα. Παρόλα αυτά μετά την αποφοίτησή μου απο την σχολή έκανα την πράκτική μου στον ξενοδοχειακό όμιλο LOUIS HOTELS αποκομίζοντας μια πολύ σημαντική επαγγελματική εμπειρία.
Ολα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τη ζαχαροπλαστική είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με ανθρώπους που αγαπούσαν το επάγγελμα αυτό και μου έμαθαν από τα πιο απλά γλυκά μέχρι τα πιο περίεργα και σύνθετα.
Απο το πώς φτιάχνεις και πώς ψήνεις ένα μπακλαβά και τον σιροπιάζεις στο σωστό σημείο, πώς φτιάχνεις ένα καλό γαλλικό μακαρόν, ένα σοκολατάκι που να αναδυκνύει σωστά τα αρώματα της σοκολάτας μέχρι μια τούρτα γάμου που ο δημιουργός την αφήνει στην μέση του εστιατόριου έτσι ώστε να την δουν όλοι οι καλεσμένοι…
Μα φυσικά, το να διαγωνίζεσαι με επαγγελματίες του χώρου σε διάφορους διαγωνισμούς στην Ελλάδα με θέμα γλυκό εστιατορίου, τούρτες γάμου, διακόσμηση σοκολάτας και να κερδίζεις χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια ακόμη και επαίνους αλλά και χαμηλότερες θέσεις, όλα αυτά μου έδειξαν ότι η εμπειρία είναι κάτι που συνέχεια αναπτύσσεται και δεν τελειώνει ποτέ.

Ποια θα έλεγες ότι είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επαγγέλματος;

Τα πλεονεκτήματα είναι ότι προσφέρεις χαρά σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν ένα καλό γλυκό, το αρνητικό είναι ότι θα το εξαφανίσουν σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα!
Απαιτεί πολλές ώρες εργασίας αλλά όταν κάνεις κάτι που αγαπάς και το αποτέλεσμα της δουλειάς σου είναι ικανοποιητικό, τότε αξίζει να κάνεις θυσίες.
Με μια πρόταση η ζαχαροπλαστική είναι πάθος, δημιουργία, άρα δεν υπάρχει κάτι αρνητικό, κατά τη δική μου άποψη, σ΄αυτή την τέχνη.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα;

Αγάπη, υπομονή, θέληση, έμπνευση, δημιουργικότητα, συνεχή επιμόρφωση και το κυριότερο σεβασμός.
Όταν διαθέτεις όλα τα παραπάνω, τότε μπορείς να έχεις μια επιτυχημένη σταδιοδρομία πάνω στο δύσκολο και απαιτητικό αυτό επάγγελμα.

Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι, που πιθανόν να παραλείψαμε και το οποίο θα ήθελες να αναφέρεις;

Είναι μεγάλη η χαρά μου που ήμουν και εγώ απόφοιτος μιας μεγάλης σχολής, όπως η LE MONDE. Ενα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στους καθηγητές μου για τις γνώσεις ζαχαροπλαστικής που μου μετέδωσαν, όσο και στην οικογένεια Βελισσαροπούλου και να τους ευχηθώ να συνεχίσουν έτσι ώστε η σχολή να είναι πάντα στην κορυφή. Τέλος εύχομαι στους νέους απόφοιτους καλή αρχή, υπομονή, επιμονή και πολλή αγάπη για την τέχνη μας.

Ιανουάριος 2016

Newsletter

Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Εγγραφή», επιβεβαιώνω ότι είμαι άνω των 18 ετών. Παρέχω τα στοιχεία επικοινωνίας μου ώστε η LE MONDE να μπορεί να με πληροφορεί σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε εμένα. Γνωρίζω πως μπορώ να σταματήσω ανά πάσα στιγμή τη LE MONDE από το να επικοινωνεί μαζί μου.