Success Stories

Πορφύρης Αλέξανδρος

Ultima Collection – Private Chef σε ιδιωτική βίλα σε Κέρκυρα, Γαλλία και Ελβετία

Απόφοιτος Μαγειρικής 2011

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μαγειρική;

Η απόφαση ήρθε σε μικρή ηλικία, όταν ο μεγαλύτερος αδελφός μου είχε ξεκινήσει να εργάζεται και να έχει δικό του χαρτζιλίκι. Θέλοντας να είμαι και εγώ οικονομικά ανεξάρτητος, μπήκα στον χώρο της εστίασης σε ηλικία μόλις 15 ετών, δουλεύοντας την καλοκαιρινή season στον τόπο καταγωγής μου, την Κέρκυρα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσο πολύ με εξίταρε η στιγμή που ερχόντουσαν οι παραγγελίες όλες μαζί και τρέχαμε πανικόβλητοι. Πλέον, γνωρίζω καλά ότι το επάγγελμά μας είναι εθιστικό. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξεπερνάς συνεχώς τον μεγαλύτερο αντίπαλο σου, τον εαυτό σου!

Υπάρχουν σημαντικά πράγματα για σένα που θυμάσαι από τις σπουδές σου;

Δεν θα ξεχάσω τους καθηγητές μου, Λεωνίδα Γιακουμή, Νεκτάριο Βουρίκη, Μαρία Τζίτζη και Μαρία Μπαλή, από τους οποίους έμαθα πολλά, όπως και τους συμμαθητές μου, που πάντα χαίρομαι να μαθαίνω τις επιτυχίες τους. Ήμασταν ένα τμήμα ξεχωριστό, που τιμήθηκε ως ένα από τα καλύτερα. Μεταφέραμε την καλή αρχή που είχαμε κάνει στη Σχολή, στους επαγγελματικούς χώρους. Αυτό που διακατείχε το τμήμα μας, ήταν ένας υγιής ανταγωνισμός.

Πώς ήταν το επαγγελματικό σου ξεκίνημα;

Ξεχωριστό. Μαζί με τον συμφοιτητή μου Χρήστο Γεωργογιαννόπουλο, θελήσαμε να κάνουμε πρακτική στο εξαιρετικό St. George Lycabettus, το οποίο είχε διακριθεί με χρυσούς σκούφους. Μέλη της ομάδας του St. George Lycabettus ήταν ο Βασίλης Μήλιος, αλλά και ο μαέστρος, Έκτορας Μποτρίνι, ο εξαιρετικός Νίκος Μαριάνος ο οποίος μου μάθαινε τα πάντα, καθώς και ο Γιάννης Ντούρος. Tα χρόνια που πέρασα στην κουζίνα του St. George Lycabettus μαζί με τον αδελφικό μου φίλο Χρήστο Κίκκη, θα μου μείνουν αξέχαστα. Αυτή είναι η ομορφιά της δουλειάς μας. Γινόμαστε οικογένεια με όσους δουλεύουμε μαζί, καθώς περνάμε μαζί τους παραπάνω χρόνο απ’ ότι με τις ίδιες μας τις οικογένειες.

Σήμερα πού βρίσκεσαι;

Σήμερα, βρίσκομαι σε μια στιγμή της καριέρας μου που όλα έχουν έρθει όπως ήθελα και νιώθω αρκετά ικανοποιημένος. Έχω όνειρα και στόχους για το μέλλον και πιστεύω ότι έχω όλη τη διάθεση και τα προσόντα για να τους πετύχω. Όλα είναι θέμα ισορροπιών και καλού προγραμματισμού. Την περίοδο αυτή είμαι Private Chef στο Ultima Collection σε Κέρκυρα, Γαλλία και Ελβετία, μια εταιρεία που ανήκει στις καλύτερες εταιρείες με ιδιωτικές βίλες παγκοσμίως. Επιπλέον, έχω τη χαρά να έχω υπό την επίβλεψή μου το Porto Nuovo και το Akron στην Κέρκυρα, αλλά και το Elies 5-star Boutique Resort στη Σίφνο.

Μπορείς να μας αναφέρεις τους πιο σημαντικούς σταθμούς της επαγγελματικής σου πορείας ως σήμερα;

Οι σταθμοί είναι αρκετοί. Από την Αθήνα και το St. George Lycabettus, στο εμβληματικό Elounda Mare, τον διαγωνισμό του Master Chef και εν συνεχεία, σε εστιατόρια με αστέρια Michelin σε Ισπανία, Αγγλία, Μάλτα και Γαλλία, αλλά και δουλεύοντας στη νούμερο 1 εταιρεία παγκοσμίως σε κρουαζιέρες, ως Executive Chef, έχοντας υπό την επίβλεψή μου μια ομάδα 50 ατόμων. Όλα αυτά, μέσα σε 16 χρόνια στο εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα.

Πώς νιώθεις για το επάγγελμά σου μετά από όσο καιρό ασχολείσαι με αυτό;

Νιώθω καταξίωση και κάνω το επάγγελμα που αγαπώ. Για μένα η μαγειρική ήταν πάντα ένα ταξίδι ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες, αρώματα, γεύσεις και αναμνήσεις.

Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα αποφάσιζε να ασχοληθεί με το επάγγελμά σου;

Να ξεκινήσει μόνο αν νιώθει ότι πραγματικά το αγαπάει. Πιθανόν να χρειαστεί να κάνει πολλές θυσίες, αυτό θα είναι το καλύτερο εφόδιο για το μέλλον. Να μην κυνηγήσει ποτέ τα χρήματα αλλά την εμπειρία και την εξέλιξη. Να θυμάται πάντα ότι ακόμα και στα πιο δύσκολα, θα μάθει.

Μην σταματάτε να εξελίσσεστε, δεν τελειώνει ποτέ!

Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι;

Αυτό που θέλω να συμπληρώσω είναι πως το κομμάτι των σπουδών είναι πολύ σημαντικό. H LE MONDE μπορεί να δώσει στους σπουδαστές την ποιότητα και τις γνώσεις που χρειάζεται κάθε μελλοντικός chef, ενώ η εμπειρία έρχεται σταδιακά από τους επαγγελματικούς χώρους που θα βρεθούν. Επίσης, κάθε chef, πρέπει για να εξελίσσεται να συνεχίζει να εκπαιδεύεται, να μαθαίνει και να μελετά. Για αυτό είναι πολύ σημαντική η σχολή μας.

Ευχαριστούμε πολύ Αλέξανδρε!

Μάρτιος 2023

 

Newsletter

Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Εγγραφή», επιβεβαιώνω ότι είμαι άνω των 18 ετών. Παρέχω τα στοιχεία επικοινωνίας μου ώστε η LE MONDE να μπορεί να με πληροφορεί σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε εμένα. Γνωρίζω πως μπορώ να σταματήσω ανά πάσα στιγμή τη LE MONDE από το να επικοινωνεί μαζί μου.