Success Stories

Παναγάκης Τάκης

Chef & Owner-ELEA Restaurant

Απόφοιτος Μαγειρικής 2002

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μαγειρική;

Από μικρό με έβρισκες σε μια κουζίνα, δίπλα στη μητέρα μου όταν μαγείρευε. Δοκίμαζα τα πάντα και από κάποια στιγμή και μετά, άρχισα από μόνος μου να δοκιμάζω συνδυασμούς γεύσεων. Μου έκανε εντύπωση πώς οι μάγειρες κόβουν τόσο γρήγορα με τα μαχαίρια! Τελικά, ο θείος μου που ήταν chef στην Holland-American Lines, με βοήθησε να κατασταλάξω επαγγελματικά.

Υπάρχουν σημαντικά πράγματα για σένα που θυμάσαι από τις σπουδές σου;

Πολύ σημαντικά! Θυμάμαι συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα, όταν ο καθηγητής μας ο Μιχάλης Ντουνέτας, μας είπε ότι σε μια επαγγελματική κουζίνα υπάρχουν στρατηγοί αλλά πρέπει να υπάρχουν και στρατιώτες και το πού θα φτάσει ο καθένας μας εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Ήταν ειλικρινής μαζί μας και μας έδωσε σωστές βάσεις. Δεν θα ξεχάσω επίσης, τις ωραίες στιγμές με τους συμμαθητές μου, με ορισμένους από τους οποίους έχω ακόμα επικοινωνία.

Πώς ήταν το επαγγελματικό σου ξεκίνημα;

Από νωρίς έβαλα στόχο να δουλέψω δίπλα σε μεγάλα ονόματα της τότε ελληνικής γαστρονομίας. Όπως κάθε αρχή, ήταν και αυτή δύσκολη. Ορθοστασία και ατελείωτες ώρες δουλειάς, αλλά μου άρεσε πολύ το επάγγελμα και δεν είχα πρόβλημα.

Σήμερα πού βρίσκεσαι;

Αυτή τη στιγμή, βρίσκομαι στη Χάγη, σαν chef – ιδιοκτήτης του εστιατορίου ELEA, το οποίο και μεταφέραμε από τα περίχωρα της Χάγης (Rijswijk), στο κέντρο. Το εστιατόριο το ανοίξαμε πριν 7 χρόνια, με στόχο να αναβαθμίσουμε την εικόνα της ελληνικής κουζίνας και να γίνουμε το πρότυπο που αρκετοί πλέον Έλληνες επαγγελματίες ακολουθούν στη χώρα. Η κουζίνα μας είναι μοντέρνα fine dining με ελληνικές επιρροές και πλέον προχωράει με το concept της στη γαστρονομική σκηνή της Ολλανδίας.

Μπορείς να μας αναφέρεις τους πιο σημαντικούς σταθμούς της επαγγελματικής σου πορείας ως σήμερα;

Από τους πιο σημαντικούς επαγγελματικούς μου σταθμούς, ήταν η συνεργασία μου με 2 μεγάλους chef, τους κ.κ. Μιχάλη Ντουνέτα και Έκτορα Μποτρίνι. Στη συνέχεια ήρθε η επαγγελματική μου ανάπτυξη στην Ολλανδία, δουλεύοντας σε εστιατόρια που είχαν από 1 ως 3 αστέρια Michelin. Επίσης, σαν chef κατέκτησα 2 φορές την κορυφή στην Ολλανδία ως καλύτερο εστιατόριο της νοτίου περιφέρειας και ανάμεσα στα 100 καλύτερα εστιατόρια της Ολλανδίας. Τέλος, το άνοιγμα του ELEA στην πόλη Rijswijk και πρόσφατα, στη Χάγη δίπλα στο Βασιλικό Ανάκτορο.

Πώς νιώθεις για το επάγγελμά σου μετά από όσο καιρό ασχολείσαι με αυτό;

Μου αρέσει ακόμα, σαν την πρώτη μέρα που ξεκίνησα την καριέρα μου! Πιστεύω πως έχω ωριμάσει μαγειρικά, δεν κυνηγάω τους extreme συνδυασμούς αλλά κοιτάζω πολύ περισσότερο το γευστικό αποτέλεσμα στα πιάτα. Σαν ιδιοκτήτης, προσπαθώ να προσαρμόζομαι στην τωρινή εποχή και τις απαιτήσεις του προσωπικού μου.

Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα αποφάσιζε να ασχοληθεί με το επάγγελμά σου;

Είναι ένα όμορφο επάγγελμα που απαιτεί θυσίες. Όποιος έχει βλέψεις και ικανότητες, καλό θα είναι να επενδύσει στο μέλλον του και να καταλάβει ότι αυτό το επάγγελμα μελλοντικά θα αποδώσει.

Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι;

Θα ήθελα τα παιδιά που μαγειρεύουν στις κουζίνες να καταλάβουν ότι αυτό που αναδεικνύει ένα εστιατόριο, είναι το team! Η συνεργασία της κουζίνας με το service και τα υπόλοιπα τμήματα ενός εστιατορίου, είναι πολύ σημαντική και ελπίζω να αναπτυχθούν και αυτά όσο έχει αναπτυχθεί και ο μαγειρικός τομέας.

 

Ευχαριστούμε πολύ Τάκη!

Οκτώβριος 2023

 

Newsletter

Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Εγγραφή», επιβεβαιώνω ότι είμαι άνω των 18 ετών. Παρέχω τα στοιχεία επικοινωνίας μου ώστε η LE MONDE να μπορεί να με πληροφορεί σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε εμένα. Γνωρίζω πως μπορώ να σταματήσω ανά πάσα στιγμή τη LE MONDE από το να επικοινωνεί μαζί μου.