Success Stories

Χάρης Ψιλόπουλος

Διδάσκει στον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE ως καθηγητής Ζαχαροπλαστικής, Απόφοιτος 2000

Απόφοιτος Επαγγελματικής Ζαχαροπλαστικής -Αρτοποιίας  2000


Ο Χάρης Ψιλόπουλος είχε αποφασίσει από πολύ μικρή ηλικία ότι ήθελε να ασχοληθεί με τη ζαχαροπλαστική τέχνη. Το 2000 αποφοίτησε από το τμήμα ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας της LE MONDE και συνέχισε τις σπουδές του στο εξωτερικό, πρώτα στην Ελβετία, όπου παρακολούθησε τα προγράμματα μαγειρικής και σοκολατοποιίας, και στη συνέχεια στην Αγγλία στο πανεπιστήμιο του Birmingham. Παράλληλα με τις σπουδές του, εργάστηκε σε βραβευμένα εστιατόρια στο εξωτερικό. Σήμερα διδάσκει την τέχνη της ζαχαροπλαστικής και της αρτοποιίας στον Eκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE και συνεργάζεται με ζαχαροπλαστεία, caterings και εταιρείες στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων.

Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το επάγγελμα της ζαχαροπλαστικής;

Είχα την ατυχία να χάσω τον πατέρα μου σε μικρή ηλικία, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να εργάζομαι παράλληλα με το σχολείο για να έχω ένα χαρτζιλίκι. Έτσι, λοιπόν, άρπαξα την ευκαιρία που μου έδωσε ένας γνωστός μου, ιδιοκτήτης  ζαχαροπλαστείου, να δουλέψω μαζί του. Αυτή ήταν η αρχή της όμορφης σχέσης μου με τη ζαχαροπλαστική τέχνη, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Στα επόμενα 4 χρόνια που εργαζόμουν παράλληλα με το σχολείο, αποφάσισα ότι η ζαχαροπλαστική θα ήταν το επάγγελμα που θα ακολουθούσα!

Γιατί επέλεξες τον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE για να σπουδάσεις;

Όταν αποφάσισα να σπουδάσω τη ζαχαροπλαστική τέχνη το 1998, έκανα μια έρευνα στις σχολές που παρείχαν αυτό το αντικείμενο σπουδών και κατέληξα στο συμπέρσασμα ότι η LE MONDE ήταν η μόνη αξιόπιστη σχολή που θα μου παρείχε ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Άλλωστε, ο ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου στο οποίο εργαζόμουν, με παρότρυνε να επιλέξω τη LE MONDE, θεωρώντας ότι ήταν η ιδανική σχολή για να σπουδάσω ζαχαροπλαστική.

Μετά το τέλος της φοίτησής σου στο πρόγραμμα Επαγγελματικής Ζαχαροπλαστικής συνέχισες τις σπουδές σου στο εξωτερικό;

Μέσω της LE MONDE συνέχισα τις σπουδές μου στο DCT της Ελβετίας, όπου σπούδασα μαγειρική και σοκολατοποιία. Στη συνέχεια βρέθηκα στην Αγγλία, όπου ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Birmignham, αποκτώντας BA (Hons) Degree in Culinary Arts & Management.

Αν ναι, πώς θα έλεγες ότι σε βοήθησε η εμπειρία σου στο εξωτερικό στη μετέπειτα επαγγελματική σου σταδιοδρομία;

Παράλληλα με τις σπουδές μου στο εξωτερικό, εργαζόμουν πάνω στο αντικείμενό μου. Απέκτησα πολύ όμορφες και χρήσιμες εμπειρίες, τόσο από τις σπουδές μου όσο και από την εργασία μου. Δούλεψα με διάσημους chefs οι οποίοι με δέχθηκαν ζεστά και μου έμαθαν πολλές τεχνικές, ενώ παράλληλα μου δίδαξαν την κουλτούρα της γαστρονομίας στο εξωτερικό, η οποία διαφέρει αρκετά από την αντίστοιχη ελληνική. Αυτό που είναι περισσότερο σημαντικό όμως,  όταν ζεις στο εξωτερικό, είναι ότι γίνεσαι πιο υπεύθυνος ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι στο εξωτερικό ανοίγουν νέοι ορίζοντες και είναι πιο εύκολο να αποκατασταθείς επαγγελματικά.

Ποια είναι η επαγγελματική εμπειρία σου μέχρι σήμερα;

Στην Ελβετία, παράλληλα με τις σπουδές μου, δούλευα στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ermitage, βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin. Στη συνέχεια, όταν πήγα στην Αγγλία για σπουδές, εργάστηκα στο Maison Blanc, ένα εργοστάσιο ζαχαροπλαστικής,  ιδρυτής του οποίου ήταν ο Raymond Blanc και το οποίο τροφοδοτούσε 15 ζαχαροπλαστεία στο Λονδίνο.
Εκεί ασχολήθηκα με την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, έναν τομέα που με κέρδισε από την πρώτη στιγμή καθώς μπορούσα να διοχετεύσω τη δημιουργικότητά μου. Ακολούθησε το Κουβέιτ, όπου εργάστηκα για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια επέστεψα στην Ελλάδα. Σήμερα, εργάζομαι ως καθηγητής ζαχαροπλαστικής τέχνης και αρτοποιίας στη σχολή LE MONDE, ενώ παράλληλα αναλαμβάνω projects στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων.

Ποια θα έλεγες ότι είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επαγγέλματος;

Αν αγαπάς πραγματικά τη ζαχαροπλαστική, δεν μπορείς να βρεις μειονεκτήματα στο επάγγελμα. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι ώρες εργασίας είναι πολλές, ενώ η ορθοστασία και η  κούραση είναι έντονες.  Όταν όμως βλέπεις το δημιούργημά σου ολοκληρωμένο, τότε σίγουρα αποζημιώνεσαι!

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα;

Θα έλεγα ότι μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτει κάποιος που θέλει να διαπρέψει στον τομέα της ζαχαροπλαστικής είναι η υπομονή, η ομαδικότητα, η διαλλακτικότητα, η κοινωνικότητα και ας μην ξεχνάμε, τα πιο σημαντικά ίσως, την έμπνευση και τη δημιουργικότητα.

 Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι, που πιθανόν να παραλείψαμε και το οποίο θα ήθελες να αναφέρεις;

Απλά, θα ήθελα να προσθέσω ότι όλα ξεκίνησαν από τη LE MONDE και είμαι πολύ χαρούμενος που πλέον συνεργάζομαι με τη σχολή από την οποία αποφοίτησα, διδάσκοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής σε νέους επαγγελματίες. Επίσης, είναι πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι βρίσκομαι ανάμεσα στους παλιούς καθηγητές μου, όντας πλέον και εγώ καθηγητής.

 Ιούλιος 2013

Newsletter

Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Εγγραφή», επιβεβαιώνω ότι είμαι άνω των 18 ετών. Παρέχω τα στοιχεία επικοινωνίας μου ώστε η LE MONDE να μπορεί να με πληροφορεί σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε εμένα. Γνωρίζω πως μπορώ να σταματήσω ανά πάσα στιγμή τη LE MONDE από το να επικοινωνεί μαζί μου.