Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το επάγγελμα της μαγειρικής;
Η μαγειρική υπήρχε πάντα στην ζωή μου. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου με μάγευαν οι μυρωδιές του φαγητού που μαγειρευόταν στην κουζίνα του σπιτιού μας στη Σάμο, τα φρέσκα υλικά που παίρναμε κάθε πρωί από το μποστάνι μας, τα χρώματα, οι γεύσεις. Πάντα ήθελα να είμαι κοντά στην κατσαρόλα που έβραζε και στον φούρνο που έκαιγε, να βλέπω τα μακαρόνια από το πακέτο να μαλακώνουν και να παρατηρώ πώς φουσκώνει και χρυσώνει το κέικ μέσα στη ζεστασιά. Ήταν από τότε δεδομένο για μένα, ότι θα γίνω chef.
Γιατί επέλεξες τον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE για να σπουδάσεις;
Γνώρισα τον όμιλο Le Monde από ένα έντυπο που έλαβα στο σχολείο και ένιωσα αμέσως ότι εκεί θέλω να σπουδάσω τη μαγειρική. Έκανα βέβαια και την απαραίτητη έρευνα πριν αποφασίσω, αλλά τελικά με κέρδισε η οργάνωση, ο επαγγελματισμός και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του ομίλου.
Μετά το τέλος της φοίτησής σου στο πρόγραμμα Επαγγελματικής Μαγειρικής, συνέχισες τις σπουδές σου στο εξωτερικό;
Ταξίδεψα και ταξιδεύω στο εξωτερικό για να γνωρίσω τους chefs που θαυμάζω και να δουλέψω στις κουζίνες τους. Έχω κάνει, επίσης, σεμινάρια μαγειρικής στη Γαλλία.
Πώς θα έλεγες ότι σε βοήθησε η εμπειρία σου στο εξωτερικό στη μετέπειτα επαγγελματική σου σταδιοδρομία;
Είναι αδιαμφισβήτητα μια πολύτιμη εμπειρία, η οποία έχει εξελίξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι τις πρώτες ύλες, το πώς δημιουργώ νέες συνταγές ακόμα και το πώς επιλέγω τους συνεργάτες μου.
Ποιά είναι η επαγγελματική εμπειρία σου μέχρι σήμερα;
Σπούδασα μαγειρική και ζαχαροπλαστική στη σχολή “Le Monde”. Η συνεργασία μου με την ομάδα του εστιατορίου “Αριστερά-Δεξιά” μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω σε σημαντικά εστιατόρια όπως η “Τομάτα” στη Σαντορίνη και ο “Αστερίας” στο Sani Resort της Χαλκιδικής, όπου ήμουν ο head chef. Δημιούργησα το 360 concept “nomad by Andreas Lagos” μέσα απο το οποίο μαγειρεύω για high-tea private parties, brunches ή dinners και μεταφέρω στους λάτρεις της δημιουργικής κουζίνας την εμπειρία και τις γνώσεις μου μέσα από μαθήματα μαγειρικής τόσο για ιδιώτες όσο και για εταιρείες. Συνεργάζομαι σε συμβουλευτικό και οργανωτικό επίπεδο με εστιατόρια, ξενοδοχεία, delicatessen.
Δημιούργησα πρόσφατα μια ιδιαίτερα προσεγμένη υπηρεσία catering με στόχο να προσφέρω σωστό φαγητό σε εκδηλώσεις και parties.
Ποια θα έλεγες ότι είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επαγγέλματος;
Είναι μια δουλειά γεμάτη δημιουργικότητα και έκφραση. Επίσης η επικοινωνία με τον κόσμο και το γεγονός ότι μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις και την εμπειρία του σε διαφορετικούς τομείς σε σχέση με το φαγητό και τη διατροφή, κάνουν αυτό το επάγγελμα πολυδιάστατο και συναρπαστικό.
Τα μειονεκτήματα περιορίζονται στο ξεκίνημα, όπου απαιτείται να αφιερώσει κάποιος αρκετό χρόνο και κόπο μέσα σε κουζίνες κάνοντας ακόμα και τις πιο “άχαρες” δουλειές.
Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα;
Δημιουργικότητα, φαντασία, όρεξη για πολύ δουλειά, αγάπη για αυτό που κάνει και πάθος για τη σωστή διατροφή.
Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι, που πιθανόν να παραλείψαμε και το οποίο θα ήθελες να αναφέρεις;
Θα ήθελα να συμβουλέψω τα νέα παιδιά που επέλεξαν να ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα, να το αγαπήσουν, να εξαντλήσουν όλα τα εφόδια που τους προσφέρονται και να το εξασκήσουν με πάθος και όρεξη για δημιουργία και προσφορά.
Οκτώβριος 2013