Περιοδικά Ποικίλης Ύλης

Στα χνάρια του Στέλιου Παρλιάρου

29 Σεπτεμβρίου, 2012 - Περιοδικά Ποικίλης Ύλης

TV BOX – Στα χνάρια του Στέλιου Παρλιάρου

29/09/2012 (κατεβάστε το άρθρο σε pdf)

sta_xnaria_tou_steliou_parliarouΑν έχεις τούρτα, διάβαινε. Καλή και η τύχη, αλλά για όποιον Θέλει να ασχοληθεί συστηματικά με τη ζαχαροπλαστική προτεραιότητα έχει να παγώσει και να ξεφορμαριστεί σωστά η τούρτα. Διότι αυτή είναι που μπορεί να του ανοίξει το δρόμο ώστε να μετατρέψει το σημερινό χόμπι του σε αυριανό επάγγελμα. Ακούγεται απλό, όμως ο Στέλιος Παρλιάρος είναι από εκείνους που συνηθίζουν να κάνουν τα δύσκολα να φαίνονται εύκολα. ‘Οπως, ας πούμε. την ιδέα του για ένα διαγωνισμό ζαχαροπλαστικής, που Θα δίνει κάθε χρόνο την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να εκπαιδευτούν σωστά, για να διεκδικήσουν αργότερα με αξιώσεις μια Θέση στον θαυμαστό κόσμο της κρέμας και της σοκολάτας.

Η ανακοίνωση του διαγωνισμού έγινε μέσα από τις «Γλυκές ιστορίες», το πιο επιτυχημένο μηνιαίο περιοδικό που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, τον περασμένο Απρίλιο. Μετά την 1η Ιουνίου, τελευταία ημέρα προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων συμμετοχής, η συντακτική ομάδα του περιοδικού και ο Στέλιος Παρλιάρος ξεκίνησαν την εντατική μελέτη των εκατοντάδων συνταγών που είχαν στείλει οι ανά την επικράτεια επίδοξοι νέοι ζαχαροπλάστες, ηλικίας ι8 έως 30 ετών. Στην επόμενη φάση προκρίθηκαν 99 από αυτούς, ενώ 82 έφτασαν να διαγωνίζονται στον ημιτελικό, που πραγματοποιήθηκε στις 11,12 και 13 Σεπτεμβρίου στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Le Monde, της σχολής που από το 1999 έχει σφραγίσει τις επαγγελματικές προοπτικές χιλιάδων μαγείρων, ζαχαροπλαστών και άλλων εξειδικευμένων εργαζομένων στον τουριστικό τομέα.

Γλυκά επιτεύγματα

Μια πολυεπίπεδη τούρτα με τρία είδη σοκολάτα και κριτσανιστή πραλίνα ήταν το.. παρλιαρικό πρότζεκι που οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας μέσα σε τρεις ώρες. Και το έκαναν με εντυπωσιακή επιτυχία. Ένα μη εκπαιδευμένο μάτι πιθανόν να μην εντόπιζε σπουδαίες διαφορές ανάμεσα στις 82 παρασκευές. Τις εντόπισαν όμως τα πέντε μέλη της κριτικής επιτροπής: οι ζαχαροπλάστες Στέλιος Παρλιάρος, Δημήτρης Χρονόπουλος, Κωνσταντίνος Χολέβας και σι σεφ Νένα Ισμυρνόγλου και Χριστόφορος Πέσκιας. Μετά από (τουλάχιστο)82 κουταλιές έκαστος, με πόνο ψυχής και… στομάχου, αποφάνθηκαν ποια παιδιά δεν Θα συνέχιζαν στον τελικό. Μόλις οκτώ ήταν εκείνοι που την Παρασκευή 14/9 ξαναπαρουσιάστηκαν ενώπιόν τους για να ακούσουν τι είχαν εκείνοι vα πουν για το μεγάλο ζαχαροπλαστικό τους επίτευγμα: μία τούρτα φούλ στη σοκολάτα, στη μέση της οποίας κρυβόταν ένα απαιτητικό ζελέ αχλαδιού.

Η Δευτέρα 17/9 ανήκε στους τρεις νικητές του διαγωνισμού «Γίνε ζαχαροπλάστης». Στις 8 το βράδυ, στο αμφιθέατρο της Le Μοπde, το θερμό χειροκρότημα των διοργανωτών και των επίτιμων καλεσμένωντους εισέπραξαν: η Βασιλική Πηλιανίδου, η 25χρονη φοιτήτρια της Φιλοσοφικής από την Πτολεμαίδα, που κέρδισε πλήρη υποτροφία διετούς φοίτησης στη Le Monde• o Αντώνης Μαυρίδης-Μαντέρης,ο 23χρονος μάγειρας από την Καβάλα, που για έναν χρόνο Θα μαθητεύσει στο εργαστήριο του Στέλιου Παρλιάρου• και η Ελένη Χατζηττοφή, η 21χρονη φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής από την Αμμόχωστο, που στα τέλη Σεπτεμβρίου Θα ταξιδέψει για τέσσερις μέρες στη Λιόν, για να επισκεφτεί τη σοκολατοποιία Valrhona, όπου «μετεκπαιδεύονται» αναγνωρισμένοι ζαχαροπλάστες από όλο τον κόσμο.

Η βραδιά της απονομής έκλεισε με τη διαβεβαίωση όλων των εμπλεκομένων ότι ο διαγωνισμός όχι μόνο Θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, αλλά και οι διακριθέντες Θα γίνονται όλο και περισσότεροι. Στο κάτω-κάτω, είμαστε έθνος γλυκατζήδων και η ύπαρξη καλών ζαχαροπλαστών γύρω μας Θα πρέπει να λογίζεται θεσμικό μας δικαίωμα…

Newsletter

Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Εγγραφή», επιβεβαιώνω ότι είμαι άνω των 18 ετών. Παρέχω τα στοιχεία επικοινωνίας μου ώστε η LE MONDE να μπορεί να με πληροφορεί σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε εμένα. Γνωρίζω πως μπορώ να σταματήσω ανά πάσα στιγμή τη LE MONDE από το να επικοινωνεί μαζί μου.