Success Stories

Κωνσταντίνος Σούγιας

Εργάζεται στο Restaurant Le Lyrique στη Λωζάνη στην Ελβετία, Απόφοιτος 2008

Απόφοιτος Μαγειρικής Τέχνης 2008


Ο  Κωνσταντίνος Σούγιαςείναι απόφοιτος του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE στην ειδικότητα Επαγγελματικής Μαγειρικής. Συνέχισε τις σπουδές του στο Institut Paul Bocuse και παρά το νεαρό της ηλικίας του – είναι μόλις 22 ετών – έχει ήδη εργαστεί σε σημαντικά εστιατόρια όπως το εστιατόριο Ζορμπάς (Αθήνα) και το εστιατόριο Το (Αθήνα). Αυτή τη στιγμή εργάζεται στο Restaurant Le Lyrique στη Λωζάνη στην Ελβετία.

Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το επάγγελμα της μαγειρικής;

Από μικρός με ενδιέφερε η μαγειρική και περνούσα ατέλειωτες ώρες στην κουζίνα βοηθώντας τη μητέρα μου. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, κατάλαβα πως αυτό είναι το επάγγελμα που με ενδιαφέρει πραγματικά καθώς είναι μια δημιουργική τέχνη που με εκφράζει απόλυτα.

Γιατί επέλεξες τον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE για να σπουδάσεις;

Η φήμη της σχολής αυτής στην Ελλάδα, τα όσα είχα ακούσει για αυτήν καθώς και το επίπεδο εκπαίδευσής της, το οποίο θα λάμβανα αν φοιτούσα εκεί, θα μου έδιναν μεγάλα εφόδια για τη μελλοντική μου καριέρα στο συγκεκριμένο επάγγελμα.

Πιστεύεις ότι η συγκεκριμένη επιλογή σπουδών σε βοήθησε στην επαγγελματική σου πορεία;

Η σχολή αυτή μου έδωσε εξαιρετικές βάσεις τόσο για τις περαιτέρω σπουδές μου όσο και για την αρχή της επαγγελματικής μου καριέρας, ξεκινώντας ως μάγειρας στο εστιατόριο που με κατεύθυνε η σχολή για την πρώτη μου πρακτική εκπαίδευση.

Μετά το τέλος της φοίτησής σου στο πρόγραμμα Επαγγελματικής Μαγειρικής συνέχισες τις σπουδές σου στο εξωτερικό;

Μετά το τέλος των σπουδών μου και με τη βοήθεια της LE MONDE και κυρίως με την πολύτιμη βοήθεια του κ. Νίκου Βερισσαρόπουλου, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω εξαιρετικά, αποφάσισα να φύγω για τη Λυών της Γαλλίας. Εκεί φοίτησα στο πρόγραμμα Worldwide Alliance του Institut Paul Bocuse μαζί με τους συμμαθητές μου, Ν. Πυργή, Φ. Λαμπρόπουλο, Ν. Μακριωνίτη, Π. Κοκκίνη και Σ. Κοσμέλη.

Πώς θα έλεγες ότι σε βοήθησε η εμπειρία σου στο εξωτερικό στη μετέπειτα επαγγελματική σου σταδιοδρομία;

Πρώτα απ’ όλα μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω και να γνωρίσω από κοντά τη γαλλική κουλτούρα και κουζίνα που είναι μια από τις βάσεις της μαγειρικής. Ταυτόχρονα, ήρθα σε πιο κοντινή επαφή με τη γαλλική γλώσσα, ένα εφόδιο, το οποίο σίγουρα θα μου φανεί χρήσιμο μελλοντικά.

Ποια είναι η επαγγελματική εμπειρία σου μέχρι σήμερα;

Ξεκίνησα κάνοντας την πρακτική μου, στο εστιατόριο Ζορμπάς στο Μικρολίμανο. Μετά το τέλος της πρακτικής μου, συνέχισα να δουλεύω εκεί ως μάγειρας για άλλον ενάμισι χρόνο δίπλα στο chef Σ. Κονόμη. Ταυτόχρονα, δούλευα στο catering Day and Night. Στη συνέχεια, είχα την τύχη να δουλέψω στο εστιατόριο Το κοντά στη chef Νόη Ιωαννίδου. Το τελευταίο εξάμηνο δουλεύω στο Restaurant Le Lyrique στη Λωζάνη της Ελβετίας ως sous chef.

Πώς βιώνεις την εμπειρία σου στον επισιτιστικό κλάδο; Μπορείς να περιγράψεις κάποια σημαντική στιγμή στην επαγγελματική σου πορεία, που εσύ ξεχωρίζεις και γιατί;

Δημιουργώντας στην κουζίνα, έχω την ευχαρίστηση να βλέπω ευχαριστημένους πελάτες και αυτό νομίζω είναι ό,τι πιο σημαντικό, αν και καθημερινό, στη ζωή ενός μάγειρα.

Ποια θα έλεγες ότι είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επαγγέλματος;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα θα έλεγα πως είναι ο πειραματισμός πάνω στη δουλειά και η δημιουργικότητα ενώ τα μειονεκτήματα, τα πολύ συχνά, δύσκολα ωράρια και το στρες στην κουζίνα τις ώρες αιχμής.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα;

Πιστεύω πως το μόνο που έχει πραγματικά σημασία είναι να αγαπάς τη μαγειρική. Αν διαθέτεις το παραπάνω, όλα τα υπόλοιπα έρχονται με το πέρασμα του χρόνου.

Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι, που πιθανόν να παραλείψαμε και το οποίο θα ήθελες να αναφέρεις;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου, κ. Αποστόλου και κ. Ν. Συντάκα καθώς και τους υπόλοιπους καθηγητές μου από το ΤΕΜΑ 22 του 2007.

Ιανουάριος 2012

Newsletter

Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Εγγραφή», επιβεβαιώνω ότι είμαι άνω των 18 ετών. Παρέχω τα στοιχεία επικοινωνίας μου ώστε η LE MONDE να μπορεί να με πληροφορεί σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε εμένα. Γνωρίζω πως μπορώ να σταματήσω ανά πάσα στιγμή τη LE MONDE από το να επικοινωνεί μαζί μου.