Πώς δοκιμάζουμε ένα κρασί; Ποια διαφορά έχει στη γεύση και τα αρώματα ένα λευκό κρασί δεξαμενής, από ένα λευκό βαρελίσιο; Είναι αλήθεια πως τα γλυκά κρασιά, μας μεθάνε πιο εύκολα;  Πόσο μας βοηθάει ένα ποτήρι στη γευσιγνωσία;  Δοκιμάζουμε κρασιά από την κάθε κατηγορία, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τον  χαρακτήρα τους, τα πολυεπίπεδα αρώματά τους αλλά και την πλούσια γεύση τους, ώστε την επόμενη φορά που θα δοκιμάσουμε ένα ποτήρι κρασί, να ζήσουμε την απόλυτη γευστική εμπειρία!

Ειδικές τιμές για σπουδαστές & αποφοίτους LE MONDE. Απαραίτητη η κράτηση θέσης συμπληρώνοντας τη φόρμα παρακάτω.

 

 

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται σε κάθε θεματική, έχουν επιλεγεί με εικαστικά κριτήρια και δεν αντιστοιχούν κατά ανάγκη στη διδακτέα ύλη, όπως αυτή θα παρουσιαστεί από τον εκάστοτε εισηγητή.
Εισηγητής:
Μαρία Τζίτζη, Χρύσα Γιατρά-Μπατζή
Διαβάστε το mini βιογραφικό:
X

Μαρία Τζίτζη. Είναι απόφοιτος του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην οινολογία και τη χημεία περιβάλλοντος. Τα τελευταία 35 χρόνια διατηρεί χημικό και οινολογικό εργαστήριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου παρέχει υπηρεσίες ως σύμβουλος οινολόγος και χημικός. Είναι πιστοποιημένη καθηγήτρια στην εκπαίδευση ενηλίκων, και από το 2000 διδάσκει οινολογία στον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE, στον οποίο είναι υπεύθυνη για θέματα οίνου. Είναι γευσιγνώστρια με περισσότερες από εξήντα συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού, είτε ως κριτής, είτε ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής, είτε ως εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου. Συνεργάζεται με την Εθνική Ένωση Γευσιγνωστών της Ιταλίας (ONAV-Organizzazione Nazionale Assaggiatori di Vino) όπου και παραδίδει σεμινάρια για τον ελληνικό αμπελώνα. Διετέλεσε για 12 χρόνια εκλεγμένο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων και εκπρόσωπός της στη Διεθνή Ένωση Οινολόγων. Έχει συγγράψει τα βιβλία «Στοιχεία οινολογίας – η τέχνη του οινοχόου» (εκδόσεις Les Livres du Tourisme), «Του κόσμου τα παράξενα κρασιά» (εκδόσεις FAIREAD), “The wine treasure of Santorini” (εκδόσεις Νεφέλη), «Πρόσωπα του ελληνικού κρασιού» (εκδόσεις Νεφέλη), καθώς και τα μυθιστορήματα «Σκοτεινό κελάρι» (εκδόσεις Τσουκάτος), «Σαν κρασί» (εκδόσεις Anubis), «Φλαμπέ, η εκδίκηση των αστεριών» (εκδόσεις Νεφέλη). Το 2014 τιμήθηκε από το γαλλικό κράτος με τον τίτλο του Ιππότη “Chevalier du Mérite Agricole” και είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων του Κρασιού (FIJEV).

Χρύσα Γιατρά-Μπατζή. Συμπλήρωσε το μηχανογραφικό της και πέρασε στη σχολή Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών. Από τότε η σχέση της με το κρασί εξελίχθηκε σε πάθος. Εξειδικεύτηκε ως οινοχόος στη σχολή LE MONDE και από το 2008 εργάζεται και ως καθηγήτρια στο κρασί, το παραδοσιακό τρόφιμο και τις δημόσιες σχέσεις. Έχει εργαστεί κατά καιρούς σε πολυτελή εστιατόρια και deluxe ξενοδοχεία της Ελλάδας (όπως Σπονδή, Ορίζοντες, Hilton, Dexamenes hotel, Elounda Mare Relais & Chateaux, Porto Elounda & Peninsula All Suite Hotel, Οινοπάθεια, 1900 κ.α.), ενώ απασχολήθηκε και στην παραγωγή σε μεγάλα σπίτια της Βουργουνδίας (Leflaive, Trapet, La Pousse d’Or, Chevalier, Nudant, Minot), στα κτήματα Μητραβέλα, Χατζημιχάλη, Μπριντζίκη αλλά και Bodegas Monje, Spain. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της “Διεθνές Εμπόριο του Κρασιού” στον O.I.V. στο Παρίσι, από όπου και πήρε τη μεγαλύτερη εμπειρία της ζωής της ταξιδεύοντας παράλληλα σε 24 οινοπαραγωγικές και οινοκαταναλώτριες χώρες και στις 5 ηπείρους. Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε στους Berry Brothers (BBR) στο Λονδίνο και στη διεύθυνση Marketing- Δημ.Σχέσεις- Πωλήσεις- Εξαγωγές στο Κτ.Κ.Λαζαρίδη και μέχρι σήμερα στο κτήμα Μητραβέλα. Παράλληλα, έχει ιδρύσει τη δική της εταιρεία “aestheses.com” όπου κειμενογραφεί (Οινοχόος, popaganda.gr, Αθηνόραμα κ.α.), συντάσσει λίστες κρασιών, εκπαιδεύει εστιατόρια στο service και το savoir faire της γαστρονομίας (Dexamenes hotel, Koukoumi hotel, Liostasi hotel κ.α.), συμβουλεύει οινοποιεία στην επικοινωνία/ εμπόριο του κρασιού και δημιουργεί wine & food projects (La Casa Del Vino, ΑΒ Βασιλόπουλος, WineBox, Mpass, Trip2taste, Epicurean κα.). “Η διαρκής ανακάλυψη νέων μονοπατιών αρωμάτων και γεύσεων, η μύηση ανθρώπων στον οινικό κόσμο με την ενεργοποίηση των αισθήσεων τους και η δημιουργία “αντίληψης” στο κρασί και στο τρόφιμο, απογειώνει την ευχαρίστησή τους και αυτή είναι η ανταμοιβή αυτής της ειδικότητας.”

το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί:
24/11/2022 - 17:30-20:00
Κόστος: 30€

    ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ:
    Σεμινάριο

    Newsletter

    Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Εγγραφή», επιβεβαιώνω ότι είμαι άνω των 18 ετών. Παρέχω τα στοιχεία επικοινωνίας μου ώστε η LE MONDE να μπορεί να με πληροφορεί σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε εμένα. Γνωρίζω πως μπορώ να σταματήσω ανά πάσα στιγμή τη LE MONDE από το να επικοινωνεί μαζί μου.