Success Stories

Νίκος Θωμέας

Ιδιοκτήτης Thomeas Travel, Απόφοιτος 2002

 Απόφοιτος 2002

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη διοίκηση & οικονομία στον τομέα του τουρισμού;
Μεγάλωσα σε μια περιοχή που υποδέχθηκε τον μαζικό τουρισμό στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τελειώνοντας το σχολείο, έπρεπε να αποφασίσω αν ήθελα να μείνω στο χωριό ή εάν ήθελα να φύγω. Αποφάσισα να μείνω, γιατί παρόλα τα μειονεκτήματα που έχει η ζωή στην επαρχία, παρέχει, συνολικά, μια καλύτερη ποιότητα ζωής, σε σχέση με αυτή των περισσοτέρων πόλεων. Ισχυρό κίνητρο επίσης, ήταν οι υπάρχουσες οικογενειακές επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες με διευκόλυναν και μου έδωσαν μια καλή ώθηση στην αρχή.

Υπάρχουν σημαντικά πράγματα για σένα που θυμάσαι από τις σπουδές σου;
Σπουδάζοντας στο ΙΕΚ LE MONDE, μου έκανε εντύπωση από την πρώτη μέρα η ευγένεια και η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονταν οι σπουδαστές. Όλοι οι καθηγητές, ανεξαιρέτως, έμπαιναν στην αίθουσα διδασκαλίας με καλή διάθεση και όρεξη για δουλειά. Κάτι το οποίο μας μετέδιδαν και έτσι παρακολουθούσαμε με ενδιαφέρον την παράδοση του μαθήματος.

Πώς ήταν το επαγγελματικό σου ξεκίνημα;
Εργάζομαι στον κλάδο από 14 χρονών, επομένως είχα ήδη εμπειρία σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών και εξυπηρέτηση. Αυτά, σε συνδυασμό με τις γνώσεις που απέκτησα στη Σχολή, με βοήθησαν να έχω ένα ξεκίνημα με αυτοπεποίθηση.

Σήμερα που βρίσκεσαι;
Έχω αναλάβει εξολοκλήρου τη διαχείριση των οικογενειακών επιχειρήσεων από το 2015. Έχω επενδύσει και δημιουργήσει περισσότερα καταλύματα υψηλής ποιότητας και συνεχίζω προς αυτή την κατεύθυνση. Η περιοχή μας βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη και πιστεύω πως έχει να προσφέρει πολλά. Στο άμεσο μέλλον, θα επενδύσω στο κομμάτι wellness/spa, καθώς είναι κάτι που λείπει από την περιοχή και πιστεύω θα προσελκύσει περισσότερους ταξιδιώτες που ψάχνουν υπηρεσίες του είδους.

Μπορείς να μας αναφέρεις τους πιο σημαντικούς σταθμούς της επαγγελματικής σου πορείας ως σήμερα;
Μέχρι το 2012, σαν τουριστικό γραφείο είχαμε μια αποκλειστική συνεργασία με tour operator από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποφάσισε ξαφνικά να πάψει τη λειτουργία του. Βρεθήκαμε σε δίλημμα τότε για το αν θα ψάχναμε για νέα συνεργασία ή αν θα δοκιμάζαμε για πρώτη φορά να λειτουργήσουμε μόνοι μας. Πήραμε το ρίσκο, δουλέψαμε πολύ σκληρά, συνέπεσαν συγκυρίες που μας βοήθησαν και καταφέραμε μέσα σε 2 χρόνια να διπλασιάσουμε τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Έκτοτε, έχουμε σταθερά ανοδική πορεία.

Πώς νιώθεις για το επάγγελμά σου μετά από όσο καιρό ασχολείσαι με αυτό;
Αρχικά το αντιμετώπιζα απλά ως τη δουλειά μου και δεν θα κρύψω πως με εκνεύριζε η ρουτίνα της, καθώς για 6 μήνες δεν μου επιτρέπεται να έχω ούτε μια μέρα ελεύθερη. Με τον καιρό άρχισα όλο και περισσότερο να αγαπάω αυτό που κάνω. Όχι μόνο επειδή μου προσφέρει ένα ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά επειδή άρχισα να θεωρώ το επάγγελμα αυτό, λειτούργημα. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και υποχρέωση να φροντίσουμε να περάσει όσο το δυνατόν καλύτερα κάποιος τις λίγες μέρες των διακοπών του, για τις οποίες έχει εργαστεί για μήνες. Επιτυγχάνοντας τον στόχο αυτό, όχι μόνο κερδίζουμε την εμπιστοσύνη και αφοσίωση του ταξιδιώτη, αλλά επιστρέφει σπίτι του με γεμάτες μπαταρίες και γίνεται πιο παραγωγικός και στη δική του εργασία.

Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα αποφάσιζε να ασχοληθεί με το επάγγελμά σου;
Πρόκειται για ένα επάγγελμα με μεγάλες προοπτικές εξέλιξης, αρκεί να το θέλει ο ίδιος. Υπάρχουν εξειδικευμένες γνώσεις που μπορεί να αποκτήσει σπουδάζοντας το αντικείμενο, αλλά το μυστικό της επιτυχίας, κατά την άποψή μου, είναι να είσαι τίμιος, συνεπής και ειλικρινής.

Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι;
Ο τουρισμός δεν είναι μόνο ξεκούραση και αναψυχή. Τουρισμός σημαίνει γνωρίζω κόσμο και έρχομαι σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκείες, ιδεολογίες και κουλτούρες. Ανθρώπους με άλλα ήθη και έθιμα. Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι το σπάσιμο αιωνίων ταμπού και προκαταλήψεων που μάστιζαν τη χώρα μας. Αποδεχόμενοι πλέον, και όχι πια φοβούμενοι το διαφορετικό, ο τουρισμός συμβάλει και στην πνευματική καλλιέργεια των ανθρώπων.

Νίκο ευχαριστούμε πολύ!
Αύγουστος 2019
 

 

Newsletter

Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Εγγραφή», επιβεβαιώνω ότι είμαι άνω των 18 ετών. Παρέχω τα στοιχεία επικοινωνίας μου ώστε η LE MONDE να μπορεί να με πληροφορεί σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε εμένα. Γνωρίζω πως μπορώ να σταματήσω ανά πάσα στιγμή τη LE MONDE από το να επικοινωνεί μαζί μου.