Success Stories

Μανώλης Ξενάκης

Hotel Manager, Operation-Hotel Manager, Santikos Collection - Marpunta Resort , Απόφοιτος 2019

Απόφοιτος 2019

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη διοίκηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων;

Ήταν κάτι που ξεκίνησε τυχαία και άρχισε να δουλεύεται στο μυαλό μου στα χρόνια που εργαζόμουν στο νησί της Ρόδου σε διάφορους τουριστικούς τομείς όπως, ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ. Ο πρώτος τομέας που σπούδασα αφορούσε στην πληροφορική και τα δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ωστόσο, ένιωσα ότι δεν ήταν αυτό που ονειρευόμουν ως το μελλοντικό μου επάγγελμα. Συνεπώς, άρχισα να ψάχνω νέους ορίζοντες και νέους επαγγελματικούς τομείς για να ασχοληθώ. Έτσι, κατέληξα στο νησί της Ρόδου για την πρώτη μου καλοκαιρινή σεζόν. Εκεί ήταν που άρχισε να μπαίνει το «μικρόβιο» του τουριστικού-ξενοδοχειακού τομέα στο μυαλό μου. Κατάλαβα πως αυτή ήταν η καριέρα που ήθελα να ακολουθήσω και για να το κάνω αυτό, και να έχω την εξέλιξη που είχα βάλει στόχο στη ζωή μου, θα έπρεπε να σπουδάσω ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ήταν μία από τις καλύτερες αποφάσεις που έχω πάρει στη ζωή μου!

 Υπάρχουν σημαντικά πράγματα για σένα που θυμάσαι από τις σπουδές σου;

Το σημαντικότερο που έχω να θυμάμαι από τις σπουδές μου στη Σχολή, είναι οι καθηγητές που συναναστράφηκα και το υψηλό επίπεδο γνώσεων και εμπειρίας που προσφέρουν στους μαθητές. Επίσης, το πολύ υψηλό επίπεδο κτιριακών υποδομών και εξειδικευμένου εξοπλισμού της Σχολής, που σου δίνει τη δυνατότητα να μεταφερθείς, από το πρώτο κιόλας εξάμηνο των σπουδών σου σε ένα πραγματικό ξενοδοχειακό περιβάλλον.

Πώς ήταν το επαγγελματικό σου ξεκίνημα;

Όπως συμβαίνει σχεδόν με όλα τα νέα ξεκινήματα, ήταν δύσκολο. Κάποιες φορές με έκανε να αναρωτιέμαι αν έχω κάνει τελικά τη σωστή επιλογή. Γρήγορα όμως με υπομονή και επιμονή αλλά και με τον επαγγελματισμό που επέδειξα σε κάθε δύσκολη κατάσταση που κλήθηκα να αντιμετωπίσω, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν και πλέον ήμουν σίγουρος ότι έχω κάνει τη σωστή επιλογή για τη ζωή μου και την καριέρα μου. Ξεκίνησα κάνοντας την πρακτική μου σε ξενοδοχείο Resort στο νησί της Ρόδου και έπειτα από δύο καλοκαιρινές σεζόν, επέστρεψα στην Αθήνα για να εργαστώ ως front office manager σε νεοσύστατο Βoutique ξενοδοχείο πόλης.

Σήμερα πού βρίσκεσαι;

Σήμερα βρίσκομαι στην Αλόννησο, στο Marpunta Resort, μέλος του ομίλου Santikos Collection. Κατέχω τη θέση του διευθυντή λειτουργίας του ξενοδοχείου από τις αρχές του 2022, κάνοντας ένα νέο βήμα στην επαγγελματική-ξενοδοχειακή μου καριέρα. Η εμπειρία να αναλαμβάνεις ένα ξενοδοχείο τέτοιου μεγέθους, το οποίο κουβαλάει μία βαριά κληρονομιά, καθώς ήταν το πρώτο ξενοδοχειακό εγχείρημα του ιδιοκτήτη κ. Σαντίκου Νικόλαου, και η ευθύνη να το διευθύνεις, καθώς κατέχει την έκτη θέση στα καλύτερα all inclusive ξενοδοχεία της Ελλάδας, είναι γεμάτη από προβληματισμούς, απρόβλεπτα εμπόδια, στιγμές που μέσα σου λες ότι δεν θα τα καταφέρω, αλλά όταν έρθει η στιγμή που θα ξεπεραστούν όλα και το ξενοδοχείο είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους πελάτες του, η ικανοποίηση είναι τεράστια και οι εμπειρίες που κάποιος έχει αποκομίσει είναι μοναδικές.

Μπορείς να μας αναφέρεις τους πιο σημαντικούς σταθμούς της επαγγελματικής σου πορείας ως σήμερα;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ως πιο σημαντικούς κάποιους από τους σταθμούς της επαγγελματικής μου πορείας, διότι με κάθε τι που ασχολήθηκα μέχρι τώρα είχε να μου προσφέρει και κάτι που με βοήθησε να φτάσω στο σημείο που είμαι τώρα. Σίγουρα, ξεχωριστή θέση κατέχει η οικογένειά μου, η οποία ήταν και είναι στο πλευρό μου σε κάθε απόφαση που κλήθηκα να πάρω στην πορεία αυτή. Επίσης, ξεχωρίζω τους καθηγητές μου, που όπως ανέφερα και παραπάνω, μού μεταλαμπάδευσαν μεγάλα κομμάτια από τις γνώσεις και την εργασιακή τους εμπειρία. Σημαντικό στάθηκε το γεγονός ότι κατάφερα να εισχωρήσω και να εργαστώ σε διαφορετικούς τύπους ξενοδοχείων πολύ σύντομα –resort σε νησί, boutique ξενοδοχείο πόλης, boutique ξενοδοχείο σε νησί– που μου έδωσαν μια σφαιρική εικόνα για το ποιος τύπος ξενοδοχείου μου ταιριάζει περισσότερο. Επιπλέον, δεν μπορώ να μην αναφέρω την κ. Γεωργία Κοντιζά, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, η οποία με εμπιστεύτηκε και μου έδωσε την ευκαιρία να αναλάβω ένα μεγάλο και ξεχωριστό project, όπως είναι το Koukoumi Vegan Boutique Hotel. Τέλος, μία απόφαση σταθμός για εμένα ήταν να αφήσω το ξενοδοχείο που στήσαμε και λειτουργήσαμε μαζί με την ομάδα μου από τα θεμέλια στην Μύκονο (Koukoumi Hotel) και να μεταπηδήσω σε ένα ξενοδοχειακό όμιλο με μακρά ξενοδοχειακή ιστορία (Santikos Collection) στον οποίο βρίσκομαι ακόμα, ώστε να συνεχίσω τη δική μου ξενοδοχειακή εξέλιξη και πορεία δίπλα σε άριστους επαγγελματίες και συνεργάτες που συνάντησα στον συγκεκριμένο όμιλο, με απώτερο σκοπό να εξελίξουμε κι εμείς με τη σειρά μας τα ξενοδοχεία του ομίλου.

Πώς νιώθεις για το επάγγελμά σου μετά από όσο καιρό ασχολείσαι με αυτό;

Θεωρώ πως για να εργαστείς στον χώρο του τουρισμού και ειδικά στον ξενοδοχειακό χώρο, θα πρέπει να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις. Είναι ένας χώρος που πρέπει να προσφέρεις συνέχεια τη φιλοξενία σου και το καλύτερο χαμόγελό σου. Είναι ένα επάγγελμα που είναι απαραίτητο να έχεις γερό στομάχι και δεν μπορείς ποτέ να χαμηλώσεις το επίπεδο των παροχών που προσφέρεις, διότι ο κάθε πελάτης μας είναι ξεχωριστός για εμάς. Αγαπώ πολύ το επάγγελμα που κάνω, τη συναναστροφή μου με τον κόσμο και αισθάνομαι ότι γεμίζει πλήρως τις φιλοδοξίες που έχω για την επαγγελματική μου καριέρα.

Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα αποφάσιζε να ασχοληθεί με το επάγγελμά σου;

Το επάγγελμα του ξενοδόχου προϋποθέτει αγάπη για τη φιλοξενία και την παροχή υπηρεσιών. Θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις δύσκολες καταστάσεις και απαιτήσεις ακόμα και από τον πιο απαιτητικό πελάτη. Είναι ένας επαγγελματικός χώρος που μπορεί να έρθει όποιος θέλει, αλλά στο τέλος μένει όποιος μπορεί να προσφέρει τα ζητούμενα. Στο τέλος της ημέρας όμως, η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι οι αναμνήσεις και το πλατύ χαμόγελο που δημιουργείται σε έναν ευχαριστημένο πελάτη.

Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι;

Έχοντας λάβει την απόφαση να ασχοληθείς με τον ξενοδοχειακό-τουριστικό τομέα και έχοντας προσωπική εμπειρία, η Σχολή LE MONDE είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος για να καταρτιστεί και να εκπαιδευτεί κατάλληλα, ώστε να βγει έτοιμος και σωστός επαγγελματίας στην σκληρή αγορά εργασίας. Οι εγκαταστάσεις της Σχολής και οι καθηγητές της βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο, πράγμα που είναι δυσεύρετο στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αισθάνομαι δικαιωμένος που υπήρξα μέλος αυτής της Σχολής και είμαι υπερήφανος που βοηθάω κι εγώ με την επαγγελματική μου πορεία στην καθιέρωσή της, σαν μία από τις Κορυφαίες στον χώρο.

Ευχαριστούμε Μανώλη!

Σεπτέμβριος 2022

 

Newsletter

Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Εγγραφή», επιβεβαιώνω ότι είμαι άνω των 18 ετών. Παρέχω τα στοιχεία επικοινωνίας μου ώστε η LE MONDE να μπορεί να με πληροφορεί σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε εμένα. Γνωρίζω πως μπορώ να σταματήσω ανά πάσα στιγμή τη LE MONDE από το να επικοινωνεί μαζί μου.