Success Stories

Ιωάννης Κίκιρας

Αssistant Chef Patissier
Grande Bretagne Hotel, Απόφοιτος 2011

Απόφοιτος Ζαχαροπλαστικής – Αρτοποιίας 2011


 1. Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το επάγγελμα της ζαχαροπλαστικής;

Όλα άρχισαν όταν τελείωνα το λύκειο και έπρεπε να αποφασίσω ποιον επαγγελματικό δρόμο θα διαλέξω. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα καμία σχέση με την κουζίνα και ούτε καν ήταν μέσα στα ενδιαφέροντα μου. Είχα όμως την ανάγκη να ασχοληθώ με μια δημιουργική δουλειά που να συνδυάζει την αγάπη μου για το σχέδιο, τη διακόσμηση και αρκετές ακόμα καλλιτεχνικές ανησυχίες που είχα από τότε. Και όντως έκανα την τέλεια επιλογή.

2. Γιατί επέλεξες τον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE για να σπουδάσεις;

Από μια σύντομη έρευνα αγοράς που έκανα, γρήγορα κατάλαβα ότι ο όμιλος LE MONDE απέχει αρκετά από τις υπόλοιπες επιλογές που υπήρχαν στην Ελλάδα. Όπως και σήμερα από τις εγκαταστάσεις, τους καθηγητές, τα προγράμματα διδασκαλίας μέχρι το ήθος και το διαχρονικό πείσμα για να ανεβάζει σταθερά το επίπεδό της, είναι η καλύτερη επιλογή για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με τα ξενοδοχειακά.

3. Μετά το τέλος της φοίτησής σου στο πρόγραμμα Ζαχαροπλαστικής, συνέχισες τις σπουδές σου στο εξωτερικό;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Είχα ήδη ξεκινήσει να εργάζομαι στον χώρο τον ξενοδοχείων πριν τελειώσω τη σχολή και έτσι κάπως συνέχισαν τα πράγματα. Όμως είχα την χαρά να κάνω φέτος την εξειδίκευση μου στον τομέα της καραμέλας στη Γαλλία κάτι που ήταν ένα κρυφό μου όνειρο, που τελικά πραγματοποιήθηκε.

4. Πώς θα έλεγες ότι σε βοήθησε η εμπειρία σου στο εξωτερικό στη μετέπειτα επαγγελματική σου σταδιοδρομία;

Μπορεί να μη συνέχισα τις σπουδές μου στο εξωτερικό, αλλά είχα την τύχη να φύγω γρήγορα και να εργαστώ σε διάφορα μέρη στον κόσμο που πραγματικά με βοήθησαν να εκτιμήσω πολλές έννοιες που στην Ελλάδα δεν τις βρίσκεις εύκολα. Ο τρόπος εργασίας, η κουλτούρα, η πειθαρχεία, ο σεβασμός και η αγάπη για την υψηλή γαστρονομία είναι μόνο λίγα από όσα εισέπραξα από την εμπειρία μου δουλεύοντας στο εξωτερικό.

5. Ποια είναι η επαγγελματική εμπειρία σου μέχρι σήμερα;

Η πρώτη μου επαγγελματική εμπειρία ξεκίνησε με την πρακτική μου στο ξενοδοχείο Pentelikon. Ύστερα συνέχισα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια όπου άρχισα  να βλέπω αυτό το επάγγελμα και αυτήν την τέχνη με άλλο μάτι. Κάπου εκεί είχα την ευκαιρία να πάω στο Μιλάνο στο Unico restaurant (Michelin star) σαν stage ζαχαροπλάστης. Επόμενος σταθμός ήταν το Ντουμπάι όπου εργάστηκα στο Armani Hotel στο Burj Khalifa (ψηλότερο κτήριο στον κόσμο), όπως και στο Atmosphere restaurant. Μετά ακολούθησε το Λονδίνο και το εστιατόριο L’atelier de Joel Robuchon (Michelin star) όπου εκεί πλέον κατάλαβα πόσο όμορφο αλλά και δύσκολο είναι να δίνεις τα πάντα για χάρη της υψηλής γαστρονομίας. Πλέον βρίσκομαι στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια και King George hotel ως pasty sous chef.

6. Ποια θα έλεγες ότι είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επαγγέλματος;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αρχικά είναι πως αυτή η δουλειά κρύβει πολλά είδη τεχνών μέσα της και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορείς να εκφράζεις τη δημιουργικότητα σου με διάφορους τρόπους. ¨Δουλεύουν πραγματικά όλες σου οι αισθήσεις¨. Επίσης είναι μια παγκόσμια τέχνη που αν γνωρίζεις καλά έχεις πολλές επιλογές σε όλο τον κόσμο δίνοντας σου την ευκαιρία να νιώθεις ελεύθερος. Όσο για τα μειονεκτήματα, είναι σίγουρα μια δουλειά που απαιτεί πολλές ώρες εργασίας κάτω από δύσκολες συνθήκες αν θες το αποτέλεσμα σου να είναι ανταγωνιστικό και στο ίδιο υψηλό επίπεδο καθημερινά.

 7. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα;

Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να είναι αρχικά ένα άτομο με δημιουργικότητα και να διαθέτει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες. Δεν αρκεί μόνο αυτό όμως, θα πρέπει να γνωρίζει καλά τις έννοιες του σεβασμού και της πειθαρχίας. Ύστερα, για να πετύχει θα πρέπει να είναι απίστευτα πιστός στην εξέλιξη και τη γνώση, γιατί είναι ένα επάγγελμα που δεν σταματάς να μαθαίνεις ποτέ. Τέλος, η οργανωτικότητα είναι ένα σημαντικό στοιχείο που ειδικά στη ζαχαροπλαστική είναι απαραίτητο να διαθέτει κάποιος.

8. Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι, που πιθανόν να παραλείψαμε και το οποίο θα ήθελες να αναφέρεις;

Αρχικά, θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, τους δικούς μου ανθρώπους και όλους αυτούς που από την αρχή πίστεψαν σε έμενα και ήταν πάντα εκεί στα δύσκολα, στις επιλογές μου αλλά και στις καλές μου στιγμές. ΄Ηταν ένας λόγος πάντα για να πετυχαίνω σε κάθε μου βήμα γιατί ήξερα ότι αν τα καταφέρω μαζί με εμένα θα έκανα και εκείνους χαρούμενους.
Τέλος θα ήθελα να πω σε όλους ότι πρέπει να μάθουν να παλεύουν για τα όνειρα τους όποια και αν είναι αυτά, και πως κανεις δεν μπορεί να τους σταματήσει. Αν πραγματικά το θες, θα συμβεί…

Φεβρουάριος 2016

Newsletter

Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Εγγραφή», επιβεβαιώνω ότι είμαι άνω των 18 ετών. Παρέχω τα στοιχεία επικοινωνίας μου ώστε η LE MONDE να μπορεί να με πληροφορεί σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε εμένα. Γνωρίζω πως μπορώ να σταματήσω ανά πάσα στιγμή τη LE MONDE από το να επικοινωνεί μαζί μου.