Success Stories

Άκης Αμηράς

Executive Chef στο εστιατόριο SantAnna  στη Μύκονο, Απόφοιτος 2005

Απόφοιτος  Μαγειρικής Τέχνης 2005


Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μαγειρική;

Όταν τελείωσα το γυμνάσιο και ξεκινώντας το λύκειο, συνειδητοποίησα πως δεν ήθελα να πάω σε κάποιο ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Μου άρεσαν δουλειές στις οποίες μεταμορφώνεις κάτι σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν είμαι από αυτούς που μαγείρευαν σπίτι η μεγάλωσαν μέσα σε κουζίνες
Μεγάλωσα στα χωράφια μαζί με τον παππού μου και θυμάμαι πόση εντύπωση μου έκαναν τα λαχανικά, πώς μεγάλωνε η τομάτα ή τα φασολάκια και πώς έφτιαχνε τυριά η γιαγιά μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους πρώτους κολοκυθοκορφάδες που φτιάξαμε παρέα με τον παππού.
Μου έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι ο σπόρος που φυτεύαμε τον Μάιο είχε σαν αποτέλεσμα τον καρπό του Αυγούστου. Έτσι λοιπόν, χωρίς να έχω καμιά σχέση με τη μαγειρική, πήγα δειλά στη LE MONDE το 2003, όταν ήταν και αυτή μικρή σχολή σαν και εμένα.

Υπάρχουν σημαντικά πράγματα για σένα που θυμάσαι από τις σπουδές σου;

Και βέβαια υπάρχουν. Θυμάμαι την πρώτη μέρα που έπιασα κρεμμύδι στα χεριά μου και δεν ήξερα ούτε να το καθαρίσω αφού, όπως είπα, δεν είχα καμιά σχέση με τη μαγειρική.
Ως εγωιστής έφηβος την επομένη μέρα πήγα στο μανάβικο αγόρασα απ’ όλα τα λαχανικά και τα έκοβα στο σπίτι. Απλά τα έκοβα, χωρίς να τα μαγειρεύω. Με κοιτούσε η μητέρα μου καλά καλά θυμάμαι…Το έκανα κάθε μέρα και δεν είχαμε τι να κάνουμε στο σπίτι τόσα ψιλοκομμένα λαχανικά.
Σε ένα μήνα έκοβα με αξιοπρέπεια τα λαχανικά και λιγότερο τα δάχτυλα μου..!

Πώς ήταν το επαγγελματικό σου ξεκίνημα;

Όποιος πει ότι του άρεσε η μαγειρική στο ξεκίνημα επαγγελματικά θα πει ψέματα.. Ήταν δύσκολα.. πολύ δύσκολα!
Πολλές ώρες ανάμεσα σε έμπειρους μάγειρες και εσύ σαν τον νέο στον στρατό,
να προσπαθείς να ρουφήξεις όσα περισσότερα μπορείς.
Θυμάμαι ,αφού τελείωνα τη βάρδια στο πόστο που μου είχε οριστεί πήγαινα δεύτερη βραδινή βάρδια στο εστιατόριο ενός γνωστού σεφ που δούλευε στο ρουφ του ξενοδοχείου για να δω και άλλα.
Μέχρι που στο τέλος ήταν τόσος μεγάλος ο όγκος των πληροφοριών που δεν προλάβαινα να τα επεξεργαστώ, οπότε κάθε βράδυ τα έγραφα για να μην τα ξεχάσω. Τελικά, γύρισα με υπερκόπωση και 5 τετράδια μπλε 50φυλλα γεμάτα με σημειώσεις, τα οποία έχω κρατήσει μέχρι σήμερα.

Σήμερα που βρίσκεσαι;

Σήμερα εργάζομαι ως executive chef στο εστιατόριο Santanna στη Μύκονο και ως σύμβουλος στον όμιλο nice n easy group. Παράλληλα ασχολούμαι συμβουλευτικά σε εστιατόρια στην Αθήνα και την επαρχία.

Μπορείς να μας αναφέρεις τους πιο σημαντικούς σταθμούς της επαγγελματικής σου πορείας ως σήμερα;

Ήμουν τυχερός διότι δούλεψα δίπλα σε καταξιωμένους σεφ, έλληνες και ξένους.
Στο κτήμα Νάσιουτζικ, στο εστιατόριο jk στην Αθήνα, στο beau brummel στην Κηφισιά, στο elusium στη Ρόδο, στο lindos blu στη Ρόδο, στο lair du temps στο Βέλγιο με 2 αστέρια michelin, στο era ora με αστέρι michelin στη Δανία, στο hand and flower στο Λονδίνο με 2 αστέρια michelin.

Πως νιώθεις για το επάγγελμά σου μετά από όσο καιρό ασχολείσαι με αυτό;

Με μια λέξη ….γεμάτος.
Έχω ψάξει πολλές φορές να βρω τι άλλο θα ήθελα να κάνω και δεν βρίσκω.
Είναι τόσο ατέλειωτο αυτό το πράγμα που λέγεται μαγειρική που δεν προλαβαίνεις να το βαρεθείς .

Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα αποφάσιζε να ασχοληθεί με το επάγγελμά σου;

Ό,τι λέω σε όλα τα παιδιά που δουλεύουμε μαζί. Αγαπήστε τη μαγειρική και δοθείτε ολοκληρωτικά. Ίσως στην αρχή δεν ανταμειφθείτε οικονομικά αλλά άρχετε γρήγορα αυτή η ώρα. Η λέξη κλειδί που θα σας βοηθήσει να πατέ μπροστά είναι η ταπεινότητα.

Μάρτιος 2018

Newsletter

Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Εγγραφή», επιβεβαιώνω ότι είμαι άνω των 18 ετών. Παρέχω τα στοιχεία επικοινωνίας μου ώστε η LE MONDE να μπορεί να με πληροφορεί σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε εμένα. Γνωρίζω πως μπορώ να σταματήσω ανά πάσα στιγμή τη LE MONDE από το να επικοινωνεί μαζί μου.