Ειδικά Περιοδικά

Τουριστική Εκπαίδευση

28 Αυγούστου, 2013 - Ειδικά Περιοδικά

Le Monde

Μάκηs Βελισσαρόπουλοs,

Γενικός διευθυντήs *

•    Η σημασία της τουριστικής εκπαίδευσης

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αποτελεί τον πιο σημαντικό κλάδο της οικονομίας, η τουριστική εκπαίδευση αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τομέα που απαιτεί διαρκή βελτίωση και εξέλιξη. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ολοένα και περισσότερο αυξανόμενο ανταγωνισμό από γειτονικές χώρες, οφείλει να προσφέρει ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον τουρισμό. Η τουριστικά εκπαίδευση, επομένως, αποτελεί μονόδρομο για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, καθώς μόνο μέσα από τnν κατάρτιση των νέων
επαγγελματιών που Θα επανδρώσουν τις υπηρεσίες τουρισμού Θα προκύψει και η συνολική αναβάθμιση του τουρισμού στη χώρα μας.

•    Tο επίπεδο της τουριστικής εκπαίδευσης

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει συνεχής προσπάθεια για αναβάθμιση στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης, εφόσον πλέον και οι τουριστικές επιχειρήσεις αναζητούν καταρτισμένους επαγγελματίες.

Ο επαγγελματικός όμιλος LE MONDE αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς είναι ένας εκπαιδευτικός φορέας που έχει ως μοναδική αποστολή την άριστη εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών που Θα στελεχώσουν τις τουριστικές επιχειρήσεις. Για αυτόν το λόγο τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει είναι αποκλειστικά εξειδικευμένα στον τουρισμό και στη γαστρονομία.

•    Τουριστική Εκπαίδευση και παροχή απαιτούμενων γνώσεων

Όπως αναφέρει α κ. Βελισσαρόπουλος υπάρχουν συγκεκριμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες που προωθούν άριστα πρότυπα τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, όπως ο εκπαιδευτικός όμιλος LE MONDE, ο οποίος προσφέρει αναβαθμισμένες σπουδές στον τουρισμό. Για να το πετύχει αυτό η σχολή
LE MONDE προσφέρει:

– Γραφείο Επαγγελματικός Σταδιοδρομίας που συνεργάζεται με περισσότερες από 6ΟΟ επιxειρήσεις και φροντίζει για την επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών.

– Δυνατότατα συνέχισης σπουδών στο εξωτερικό σε αντίστοιχες σχολές γαστρονομίας και τουρισμού στα Γαλλία, την Ελβετία και σε Βρετανικά πανεπιστήμια.

• Διασύνδεση με την αγορά εργασίας

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι υπεύθυνοι των τουριστικών επιχειρήσεων έχουν αναγνωρίσει τη σημασία της κατάρτισης στα επαγγέλματα τουρισμού και γι’ αυτόν το λόγο αναζητούν στελέχη απευθείας από τις σχολές τουριστικών σπουδών.

Στον εκπαιδευτικό όμιλο LE MONDE λειτουργεί το γραφείο επαγγελματικής σταδιοδρομίας, το οποίο προωθεί τους απόφοιτους σε θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις αμέσως μετά το τέλος των σπουδών τους.

Το επιτυχημένο έργο του γραφείου επαγγελματικής σταδιοδρομίας φαίνεται ήδη από το γεγονός ότι πλέον συνεργάζεται με περισσότερες από 900 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τα εξωτερικό, που κάθε χρόνο εμπιστεύονται τη LE MONDE για τη στελέχωσή τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται στη σχολή συνεντεύξεις από τα υπεύθυνα τμήματα μεγάλων ξενοδοχείων που αναζητούν στελέχη, στη διάρκεια των οποίων μιλάνε προσωπικά με τους σπουδαστές.

•    Πρακτικές που υποστηρίζουν τους σωστούς επαγγελματίες

Η επαγγελματική κινητικότητα είναι αναμφισβήτητη σωστή πρακτική και η ανάγκη διά βίου εκπαίδευσης σε τεχνικά, διοικητικά, αλλά και ακόμα σε επίπεδο ξένων γλωσσών, θα πρέπει να αποτελεί βασική μέριμνα όλων μας, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των νέων αποφοίτων και των σχολών.

•    Απορρόφηση των αποφοίτων των τουριστικών σχολών στην αγορά εργασίας

‘Οπως αναφέρει ο κ. Βελισσαρόπουλος, οι τουριστικές επιχειρήσεις πλέον αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό Θέμα αποτελεί η στελέχωσή τους με άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες, καθώς χρειάζονται στελέχη που
θα προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες τους. Οι απόφοιτοι των τουριστικών σχολών είναι οι μόνοι που μπορούν να εξασφαλίσουν σε μια τουριστική επιχείρηση ότι διαθέτουν τα κατάλληλα εφόδια και τις γνώσεις για να απασχοληθούν στην αντίστοιχη θέση εργασίας. Αυτό βέβαια είναι κάτι το οποίο προκύπτει και από το κύρος της σχολής από την οποία έχουν αποφοιτήσει οι επαγγελματίες ταυ τουρισμού. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο πάνω από 900 τουριστικές επιχειρήσεις απευθύνονται στο γραφείο επαγγελματικής σταδιοδρομίας της σχολής μας, επειδή ακριβώς εμπιστεύονται το όνομα και το κύρος της LE MONDE στην
αγορά εργασίας.

Προτάσεις για την καλύτερη εξέλιξη της τουριστικής παιδείας

Σίγουρα το ενδιαφέρον της πολιτείας στρέφεται όλο και περισσότερο στις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, καθώς έχει γίνει πλέον σαφές ότι είναι ο πιο δυναμικός τομέας της οικονομίας. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα βήματα και να δοθεί η ανάλογη έμφαση στην ανάπτυξη και άλλων μορφών τουρισμού, όπως «city break», θρησκευτικός, ιατρικός, γαστρονομικός και οινικός τουρισμός, όπου n Ελλάδα έχει ακόμα πολλά να παρουσιάσει.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία να γίνει αντιληπτό από την πολιτεία είναι ότι η τουριστική ανάπτυξη χρειάζεται γερές βάσεις, τις οποίες μπορεί να προσφέρει η άρτια υποδομή( βλ. οδικοί άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια) και η παροχή άριστων υπηρεσιών όπου η τουριστική εκπαίδευση έχει σημαντικό ρόλο. Οι επαγγελματίες που στελεχώνουν τις τουριστικές επιχειρήσεις αποτελούν τον καθρέπτη της ελληνικής κοινωνίας στους επισκέπτες του εξωτερικού. Με αυτό την έννοια  εικόνα του ελληνικού τουρισμού εξαρτάται σε μεγάλα βαθμό από αυτούς. Αν θέλουμε να παράγουμε άριστο τουριστικό προϊόν και να είμαστε βέβαιοι ότι κάθε επισκέπτης που θα επιστρέψει στην πατρίδα του θα έχει τις καλύτερες εντυπώσεις από τα διαμονή του στη χώρα μας, τότε πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι όσοι εργάζονται στον τομέα του τουρισμού διαθέτουν τουλάχιστον πιστοποιημένη κατάρτιση από αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό φορέα.

* Ο κ. Μάκης Βελισσαρόπουλος είναι απόφοιτος της Ανώτερης Ελβετικής Σχολής Ξενοδοχειακών & Τουριστικών Σπουδών «Glion», Τακτικό μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, του οποίου έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος.

Πηγή : Τουριστική Αγορά τ. 255 Ιούλιος -Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2013

Newsletter

Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Εγγραφή», επιβεβαιώνω ότι είμαι άνω των 18 ετών. Παρέχω τα στοιχεία επικοινωνίας μου ώστε η LE MONDE να μπορεί να με πληροφορεί σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε εμένα. Γνωρίζω πως μπορώ να σταματήσω ανά πάσα στιγμή τη LE MONDE από το να επικοινωνεί μαζί μου.