Success Stories

Στέλιος Ξυφανταράκης

Στέλιος Ξυφανταράκης, Απόφοιτος 1998, ένας από τους πρώτους απόφοιτους της σχολής...

Απόφοιτος Μαγειρικής Τέχνης 1998


Ο Στέλιος Ξυφανταράκης αποφοίτησε από τον εκπαιδευτικό όμιλο LE MONDE το 1998. Ήταν ένας από τους πρώτους απόφοιτους, στο τμήμα επαγγελματικής μαγειρικής, της σχολής LE MONDE κατά το έτος ιδρυσής της, το 1996. Μετά την αποφοίτησή του άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπως στην Ισπανία, στην Αυστρία, στην Κύπρο και αλλού. Εχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, food & beverage management, αρχές Ηaccp και άλλα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς μαγειρικής τόσο σε ελληνικό όσο και σε μεσογειακό επίπεδο. Από το 2014 εργάζεται στον ξενοδοχειακό όμιλο SEA CRETE HOTELS στα Χανιά Κρήτης και τον τελευταίο χρόνο ασχολείται δυναμικά και με το Food & Beverage Management στον ίδιο όμιλο.

Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το επάγγελμα της μαγειρικής;
Δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή όταν τελείωσα το λύκειο, αλλά απο μικρό παιδί θυμάμαι να ασχολούμαι στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής του αδερφού της μητέρας μου, κάνοντας έτσι τα πρώτα βήματα στον χώρο. Βέβαια αργότερα η περιέργεια μου για το πώς γίνεται ένα καλό φαγητό πέρα από ένα καλό γλυκό, ήταν αυτό που με κέρδισε για να ασχοληθώ με τη μαγειρική.

Γιατί επέλεξες τον Eκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE για να σπουδάσεις;
Ουσιαστικά δεν ξέρω αν την επέλεξα ή εαν με επέλεξε η ίδια η σχολή LE MONDE. Είχα και έχω την τύχη και αισθάνομαι πολύ περήφανος για αυτό, να είμαι ένας απο τους πρώτους απόφοιτους της σχολής κατά τα έτη ίδρυσής της το 1996 – 1998 όταν και αποφοίτησα.Αυτό που έχω να πω είναι οτι μετά απο σχεδον 20 χρόνια, θεωρώ τον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE μια απο τις κορυφαίες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, που κάθε χρονο γίνεται όλο και καλύτερη.

Μετά το τέλος της φοίτησής σου στο πρόγραμμα Επαγγελματικής Μαγειρικής συνέχισες τις σπουδές σου στο εξωτερικό;
Μετά το τέλος της σχολής και όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τον χώρο, την τέχνη της μαγειρικής, ανα διαστήματα έχω δουλέψει στην Ισπανία, την Αυστρία, την Κύπρο και αλλού καθώς επίσης έχω παρακολουθήσει αρκετά και διάφορα σεμινάρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και εαν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια εμπειρία μου, είναι η επαγγελματική μου εκπαίδευση στην Ασιατική κουζίνα.

Πώς θα έλεγες ότι σε βοήθησε η εμπειρία σου στο εξωτερικό στη μετέπειτα επαγγελματική σου σταδιοδρομία;
Η εμπειρία μου στο εξωτερικό με βοήθησε σε πάρα πολλά πράγματα…Καταρχάς ανοίγουν οι επαγγελματικοί σου ορίζοντες, αλλά το πιο σημαντικό που με δίδαξε ήταν ότι όταν αγαπάς αυτό που κάνεις δεν υπάρχουν σύνορα…χρειάζεσαι μόνο πάθος, υπομονή, επιμονή και πολλή αγάπη.

Ποια είναι η επαγγελματική εμπειρία σου μεχρι σήμερα;
Η επαγγελματική μου εμπειρία είναι μακροχρόνια αλλά τόσο γεμάτη και πλήρης! Είχα την τύχη και τις ευκαιρίες να δουλέψω τόσο σε μεγάλα και καλά ξενοδοχεία οσο και εστιατόρια τόσο στην Ελλάδα οσο και στο εξωτέρικο.Αισθάνομαι επίσης πολύ τυχερός γιατί απο τα πρώτα μου βήματα συνεργάστηκα με καταξιωμένους chef (αξίζει να αναφερθώ στον δάσκαλο μου και μέντορα μου Executive Chef κ.Γιαννικάκη Γιώργο) αλλά και μετά απο σχεδόν 20 χρόνια στον χώρο έχω συνεργαστεί με αξιόλογους chef (αξίζει να αναφερθώ στον συνεργάτη μου τα τελευταία χρόνια και επίσης Executive Chef κ. Μεγαρχιώτη Φάνη). Τέλος αξίζει να αναφερθώ στον τότε συμφοιτητή μου και πλέον καλό φίλο, pastry Chef κ.Καζιάνη Στέφανο, για τις πολύτιμες συμβουλές του όσον αφορά στη ζαχαροπλαστική. Από την αποφοίτησή μου μέχρι και σήμερα έχω μια πορεία με σταθερά, μικρά αλλά ανοδικά βήματα. Ένα γαστρονομικό ταξίδι γεμάτο εμπειρίες και δημιουργία και το πιο σημαντικό με καλούς συνεπιβάτες-συνεργάτες.

Ποιά θα έλεγες ότι είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επαγγέλματος;
Θεωρώ οτι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός επαγγέλματος τα καθορίζουμε ο καθένας μας ξεχωριστά. Για μένα η μαγειρική είναι τέχνη, πάθος, φαντασία, έμπνευση, δημιουργία, για να τα καταφέρεις ολα αυτά χρειάζεσαι δύναμη, υπομονή, επιμονή, πολλές ώρες δουλειάς αλλά σε βάθος χρόνου ακόμα και τα μειονεκτήματα, γίνονται πλεονεκτήματα.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας μάγειρας;
Προσωπικά για μένα ο κάθε μάγειρας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, που τα ανακαλύπτει κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας. Εγώ αυτό που έχω να πώ είναι να είναι σεμνός, ταπεινός και να αγαπά αυτό που διάλεξε να κάνει, εξάλλου η μαγειρική είναι γένους θηλυκού άρα θέλει αγάπη και χάδια…

Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι, που πιθανόν να παραλείψαμε και το οποίο θα ήθελες να αναφέρεις;
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την οικογένεια Βελισσαροπούλου, που για μένα προσωπικά ήταν η φοιτητική-επαγγελματική μου οικογένεια και να τους ευχηθώ καταρχήν υγεία και να συνεχίσουν το έργο του ιδρυτή κ.Βελισσαρόπουλου Μάκη, που είχα την τύχη και την τιμή να τον έχω και καθηγητή μου, και κάθε χρόνο να γίνονται όλο και καλύτεροι γιατί το αξίζουν. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ.Αντωνόπουλο και σε όλους τους καθηγητές μου στα δυο χρόνια της σχολής. Τέλος, σαν συνάδελφος θα ήθελα να ευχηθώ στους σημερινούς σπουδαστές και μελλοντικούς συναδέλφους να βάζουν στόχους και να έχουν αγάπη για τη μαγειρική, υπομονή, επιμονή και με σύμμαχο τους τη σχολή LE MONDE να καταφέρουν να τους ξεπεράσουν. Μετά την αποφοίτησή τους απο τη σχολή ένα μεγαλο γαστρονομικό ταξίδι τους περιμένει…Τους εύχομαι να είναι δημιουργικό, γευστικό, μυρωδάτο.

 Δεκέμβριος 2015

Newsletter

Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Εγγραφή», επιβεβαιώνω ότι είμαι άνω των 18 ετών. Παρέχω τα στοιχεία επικοινωνίας μου ώστε η LE MONDE να μπορεί να με πληροφορεί σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε εμένα. Γνωρίζω πως μπορώ να σταματήσω ανά πάσα στιγμή τη LE MONDE από το να επικοινωνεί μαζί μου.