Success Stories

Παναγιώτης Βαλσαμάκης

Executive Chef στο Euphoria Retreat, Απόφοιτος 2006

Executive Chef στο Euphoria Retreat

1. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μαγειρική;

Από τα παιδικά μου χρόνια μου άρεσε να παρακολουθώ τη μητέρα μου και τη γιαγιά μου να μαγειρεύουν και προσποιούμουν ότι μαγειρεύω κι εγώ χτυπώντας τις κατσαρόλες. Περίπου στα 12-13 χρόνια μου παρακολουθώντας εκπομπές μαγειρικής και διαβάζοντας βιβλία γνωστών Σεφ, αποφάσισα να ακολουθήσω τον κλάδο της μαγειρικής

2. Υπάρχουν σημαντικά πράγματα για σένα που θυμάσαι από τις σπουδές σου;

Αρχικά το 2004 που ξεκίνησα τις σπουδές μου δεν ήταν τόσο ‘στη μόδα’ η μαγειρική και ακουγόταν ακόμα λίγο περίεργο να σπουδάσεις μαγειρική.
Δεν θα ξεχάσω τον ενθουσιασμό του πρώτου εργαστηρίου στο ΤΕΜΑ 21 τότε με πραγματικούς δασκάλους όπως οι Κατσαριώτης, Γαρδίκας και ο τεράστιος Γιώτης. Παρόλο που στο σχολείο δεν ήμουν από τους καλούς μαθητές, θυμάμαι την αγωνία και το δημιουργικό άγχος πριν από κάθε μάθημα, διαγώνισμα στη σχολή.

3. Πώς ήταν το επαγγελματικό σου ξεκίνημα;

Ξεκίνησα με την πρακτική μου άσκηση στην Κρήτη στο Minoa Palace resort όπου ο Σεφ (Τσιβουράκης Γιάννης), παρόλες τις περγαμηνές του ήταν τόσο απλός και τόσο ανοιχτός σε κάθε ερώτηση. Θυμάμαι το άγχος που είχα από το καράβι μέχρι να φτάσω στο ξενοδοχείο. Η σχολή συνέβαλε κατά μεγάλο ποσοστό βέβαια στο να μειωθεί αυτό το άγχος, δίνοντας μου τη δυνατότητα να γνωρίσω το περιβάλλον εργασίας που θα συναντούσα, όντας ακόμα στην Αθήνα. Στη συνέχεια μετά την πρακτική μου εργάστηκα σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Αθήνας στο Athens Hilton ως γ’ μάγειρας.

4. Σήμερα που βρίσκεσαι;

Σήμερα εργάζομαι ως Executive Chef στο Euphoria Retreat στον Μυστρά Λακωνίας. Πρόκειται για ένα ολιστικό κέντρο-retreat, όπου ο κάθε καλεσμένος αντιμετωπίζεται ξεχωριστά με εξατομικευμένο μενού, το οποίο είναι αποτέλεσμα δικής μου συνεργασίας με μια ομάδα διατροφολόγων

5. Μπορείς να μας αναφέρεις τους πιο σημαντικούς σταθμούς της επαγγελματικής σου πορείας ως σήμερα;

Αρχικά τελειώνοντας τη σχολή και το στρατιωτικό μου έζησα για 3 χρόνια στο Λονδίνο. Αποφοίτησα από την Le cordon Bleu και εργάστηκα σε 2 από τα καλύτερα ξενοδοχεία του Λονδίνου το Hilton Trafalgar και το London Hilton on Park Lane.Στη συνέχεια εργάστηκα στο St Moritz στο ξενοδοχείο Badrutt’s Palace και αργότερα εργάστηκα στο Sheraton Jumeirah στο Ντουμπάι.
Τέλος, σε συνεργασία με την Aman Resorts εργάστηκα στην Καραϊβική στα νησιά Turks and Caicos και συγκεκριμένα στο AMANYARA RESORT.

6. Πως νιώθεις για το επάγγελμά σου μετά από όσο καιρό ασχολείσαι με αυτό;

 Είναι από τα επαγγέλματα αν όχι το μοναδικό που σε κρατάει σε εγρήγορση, εγώ πέραν από το μαγειρικό, οργανωτικό και διοικητικό κομμάτι ανοίγω τους ορίζοντες μου ανακαλύπτοντας μέσα από τις χώρες που έχω εργαστεί, πολιτισμούς, γεύσεις και γαστρονομικά έθιμα

7. Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα αποφάσιζε να ασχοληθεί με το επάγγελμά σου;

 Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θαμπωθεί από τα φώτα των διάσημων Σεφ. Κάθε δουλειά στην αρχή είναι δύσκολη πόσο μάλλον η συγκεκριμένη που δεν έχει ωράριο και εποχή.
Να μην το βάλει κάτω στην πρώτη δυσκολία. Υπάρχουν τόσες διαφορετικές κουζίνες που σίγουρα ο καθένας θα βρει αυτήν που του ταιριάζει.
Να χρησιμοποιήσει τη δουλειά αυτή σαν εισιτήριο για να ταξιδέψει στον κόσμο και να πειραματίζεται συνεχώς

8. Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι;

 Δεν θα συμφωνήσω σε αυτό που μου έλεγαν όταν ξεκίνησα εγώ (είναι όμορφο να έχεις το χόμπι σου για δουλειά). Δεν είναι χόμπι, αλλά μπορείς να βρεις τον τρόπο να κάνεις όνειρα εντάσσοντας τη δουλειά σου μέσα σε αυτά. Μπορείς να αλλάξεις τρόπο σκέψης γνωρίζοντας διάφορες εθνικότητες και μαγειρικές.

Newsletter

Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Εγγραφή», επιβεβαιώνω ότι είμαι άνω των 18 ετών. Παρέχω τα στοιχεία επικοινωνίας μου ώστε η LE MONDE να μπορεί να με πληροφορεί σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε εμένα. Γνωρίζω πως μπορώ να σταματήσω ανά πάσα στιγμή τη LE MONDE από το να επικοινωνεί μαζί μου.