Success Stories

Δέσποινα Ζαρίκου

Καθηγήτρια στον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE, Απόφοιτη 2002

Απόφοιτη Μαγειρικής Τέχνης 2002


Η Δέσποινα Ζαρίκου αποφοίτησε από το τμήμα Επαγγελματικής Μαγειρικής του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE. Από την αρχή της καριέρας της άρχισε να εργάζεται σε αναγνωρισμένα εστιατόρια και ξενοδοχεία κατακτώντας σταδιακά τη θέση «Α΄Μάγειρας». Ωστόσο, η μεγάλη της αγάπη αποδείχθηκε ότι ήταν η ζαχαροπλαστική. Σταδιακά, άρχισε να αναλαμβάνει τη θέση της υπεύθυνης ζαχαροπλαστείου και υπεύθυνη εκπαίδευσης προσωπικού στα επιδόρπια εστιατόριου. Μερικοί από τους σημαντικότερους σταθμούς στην καριέρα της ήταν στα εστιατόρια Balux, Oil Resto, Kuzina, La Pasteria, Όμιλος PCZ (καταστήματα Pasaji, Clemente, Zonars, Bread & Butter, Patisserie). Τελικά αποφάσισε να συνδυάσει την αγάπη της για τη ζαχαροπλαστική και τη διδασκαλία και ξεκίνησε να διδάσκει στον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE.

Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το επάγγελμα της μαγειρικής;

Από μικρή, θυμάμαι τον εαυτό μου στην κουζίνα του σπιτιού μας, να βοηθάω στο μαγείρεμα τη γιαγιά μου και τη μαμά μου. Για παιχνίδια μου επέλεγα κατσαρόλες και κουτάλες και η μεγαλύτερη χαρά μου ήταν να φτιάχνω κουλουράκια και τσουρέκια με τη γιαγιά μου. Το καλύτερο παιχνίδι μου βρισκόταν κρυμμένο στην κουζίνα και στα υλικά που υπήρχαν μέσα στα ντουλάπια. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχα σκεφτεί επαγγελματικά τη μαγειρική, μέχρι που ήρθαν τα δυσάρεστα νέα των πανελλήνιων εξετάσεων. Η φράση της μητέρας μου “γιατί δεν ασχολείσαι με τη μαγειρική”, ήταν η φράση κλειδί την κατάλληλη στιγμή. Μια δουλειά γεμάτη φαντασία, δημιουργία, ενέργεια. Τελικά, ήταν αυτό που ήθελα.

 Γιατί επέλεξες τον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE για να σπουδάσεις;
Είχα σκοπό να παρακολουθήσω μια σχολή που να ασχολείται αποκλειστικά με τα τουριστικά επαγγέλματα. Πίστευα ότι από μια εξειδικευμένη σχολή, θα έπαιρνα το καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης. Κάνοντας λοιπόν μια έρευνα για σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, διαπίστωσα ότι η LE MONDE θα μου παρείχε τα καλύτερα δυνατά εφόδια. Πολλές εργαστηριακές ώρες μαθημάτων, βιβλία υψηλού επιπέδου και διδασκαλία από τους πλέον καταξιωμένους του χώρου.

Ποια είναι η επαγγελματική εμπειρία σου μέχρι σήμερα;

Ξεκίνησα να εργάζομαι από τους πρώτους μήνες της φοίτησής μου στη σχολή. Την πρώτη μου πρακτική την έκανα στο Elounda Mare στην Κρήτη. Συνέχισα με το ξενοδοχείο Grand Resort στο Λαγονήσι. Τελειώνοντας τη σχολή ξεκίνησε μια πορεία σε εστιατόρια à la carte και έτσι άρχισα να γνωρίζω κουζίνες και πρώτες ύλες από όλο τον κόσμο. Σημείο αναφοράς, η γνωριμία μου το 2004 με τον chef  Άρη Τσανακλίδη, ο οποίος με εμπιστεύτηκε, δίνοντάς μου την ευκαιρία να έχω μια άριστη συνεργασία μαζί του στο εστιατόριο Kuzina και σε άλλα εστιατόρια. Τελευταίος και πολύ σημαντικός σταθμός, η εργασία μου ως pastry chef στον όμιλο PCZ (Zonars). Παράλληλα, το 2012 ξεκίνησε με μεγάλη μου χαρά η συνεργασία μου με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE, όπου διδάσκω ζαχαροπλαστική.

Ποια θα έλεγες ότι είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επαγγέλματος; 

Είναι μια δουλειά δημιουργική, που συνεχώς εξελίσσεται και δεν σε αφήνει ποτέ να βαρεθείς. Έχεις πάντα επιλογές, καθώς μπορείς να δουλέψεις σε όλα τα μέρη του κόσμου και να ασχοληθείς με όλες τις κουζίνες του κόσμου. Η φαντασία οργιάζει, η αδρεναλίνη ανεβαίνει και όταν το αποτέλεσμα είναι καλό, η αποδοχή του κόσμου είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση.
Στα αρνητικά συγκαταλέγονται οι πολλές ώρες εργασίας ή η εργασία χωρίς ωράριο, η μεγάλη σωματική κούραση και οι πολλές στιγμές έντασης και άγχους. Επιπλέον, το γεγονός ότι η προσωπική ζωή βρίσκεται πάντα σε δεύτερη μοίρα, καθώς ο ελεύθερος χρόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα;

Πρώτα από όλα αγάπη για τη γαστρονομία. Έπειτα, μεγάλα αποθέματα υπομονής και αντοχής, ψυχικής και σωματικής. Θα πρέπει να είναι δραστήριος, οργανωτικός, με πολλή φαντασία και να του αρέσει η ομαδική δουλειά. Να μπορεί να παραμένει ψύχραιμος στις αναποδιές, έτσι ώστε να παίρνει γρήγορα τη σωστή απόφαση, όταν η περίσταση το απαιτεί. Είναι ένα επάγγελμα που αν δεν σου αρέσει, δεν γίνεται να το εξασκείς.

Απρίλιος 2013

Newsletter

Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Εγγραφή», επιβεβαιώνω ότι είμαι άνω των 18 ετών. Παρέχω τα στοιχεία επικοινωνίας μου ώστε η LE MONDE να μπορεί να με πληροφορεί σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε εμένα. Γνωρίζω πως μπορώ να σταματήσω ανά πάσα στιγμή τη LE MONDE από το να επικοινωνεί μαζί μου.