H ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί σήμερα τη μόνη πραγματικά βιώσιμη λύση για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και τη διασφάλιση των θαλάσσιων πόρων για τις επόμενες γενιές. Είναι η υπεύθυνη απάντηση στις καταστροφικές συνέπειες της υπεραλίευσης.
Ποια είναι όμως τα οφέλη της ιχθυοκαλλιέργειας και πώς αυτά συνδέονται με την ποιότητα της πρώτης ύλης; Και, τελικά, γιατί ένας μάγειρας να επιλέξει ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας;

Ο κ. Δημήτρης Πάφρας, εκπροσωπώντας την εταιρεία ΕΛΟΠΥ, η οποία από το 2016 έχει ως αποστολή την ενίσχυση της παραγωγής και την προώθηση των προϊόντων των εταιρειών-μελών της σε επιλεγμένες αγορές, συμβάλλοντας παράλληλα στην καθιέρωση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ως ηγετικής δύναμης στην Ελλάδα και διεθνώς, θα μας παρουσιάσει την επιστημονική προσέγγιση γύρω από τα πολλαπλά οφέλη της ιχθυοκαλλιέργειας.

Στη συνέχεια, ο κ. Μάκης Καλόσακας, καθηγητής–chef της σχολής μας,  θα αναδείξει πώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας μπορούν να αξιοποιηθούν στη γαστρονομία — από δημιουργίες fine dining μέχρι comfort food —παρουσιάζοντας πιάτα που συνδυάζουν διατροφική αξία και γευστική αρμονία.

Εισηγητές:

Παρουσίαση: Δημήτρης Πάφρας, Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Συγγραφέας, Divemaster PADI
Ευγενική συμμετοχή: Μάκης Καλόσακας, Chef, Καθηγητής Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE

Το σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά σε σπουδαστές LE MONDE. Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η κράτηση θέσης συμπληρώνοντας τη φόρμα παρακάτω.

                                Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται σε κάθε θεματική, έχουν επιλεγεί με εικαστικά κριτήρια και δεν αντιστοιχούν κατά ανάγκη στη διδακτέα ύλη, όπως αυτή θα παρουσιαστεί από τον εκάστοτε εισηγητή.
Εισηγητής:
Δημήτρης Πάφρας
Διαβάστε το mini βιογραφικό:
X

«Ο Υποψήφιος Διδάκτορας Δημήτριος Πάφρας είναι ιχθυολόγος, θαλάσσιος βιολόγος, συγγραφέας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή πάνω στη βιολογία και οικολογία του μαργαριτοφόρου οστράκου Pinctada radiata. Έχει συνεργαστεί με το BBC Blue Planet III ως επιστημονικός σύμβουλος, ενώ συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Συγγραφέας οκτώ βιβλίων, από επιστημονικά εγχειρίδια έως παιδικά έργα, έχει δει το βιβλίο του «Ο Μαγικός Κόσμος των Ιππόκαμπων» να εγκρίνεται από το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη Μέση Εκπαίδευση. Οι δημοσιεύσεις του σε διεθνή περιοδικά και οι εκατοντάδες παρεμβάσεις του στα μέσα ενημέρωσης τον έχουν καθιερώσει ως μία από τις πιο δραστήριες και εμπνευσμένες νέες φωνές στη θαλάσσια βιολογία, την εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος. Γεννημένος το 1999 στην Αθήνα και μεγαλωμένος στην Αμάρυνθο Ευβοίας, ο Δημήτριος Πάφρας αποφοίτησε από το Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεσογειακή Υδατοκαλλιέργεια. Είναι πιστοποιημένος Divemaster PADI, με πολυετή εμπειρία στην αυτόνομη κατάδυση, ενώ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας αποφοίτησε από τη Σχολή Μετεωρολογίας.»

το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί:
11/12/2025 - 12:40 - 14:20
Κόστος: ΔΩΡΕΑΝ

    ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ:
    Σεμινάριο

    Newsletter

    Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Εγγραφή», επιβεβαιώνω ότι είμαι άνω των 18 ετών. Παρέχω τα στοιχεία επικοινωνίας μου ώστε η LE MONDE να μπορεί να με πληροφορεί σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε εμένα. Γνωρίζω πως μπορώ να σταματήσω ανά πάσα στιγμή τη LE MONDE από το να επικοινωνεί μαζί μου.