Success stories

Dimitris Sidiropoulos

June 20, 2016 - Success stories

Απόφοιτος Μαγειρικής Τέχνης 2011


Ο Δημήτρης Σιδηρόπουλος αποφοίτησε από την ειδικότητα μαγειρικής τέχνης το 2011. Από τότε ως σήμερα έχει εργαστεί σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως executive chef στην Viking river cruises στη Γαλλία.

Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το επάγγελμα της μαγειρικής;
Από πολύ νεαρή ηλικία μαγευόμουν από τη μεταποίηση των πρώτων υλών σε ολοκληρωμένα πιάτα και συνταγές. Γρήγορα όμως συνειδητοποίησα ότι αυτός που τα παρασκευάζει κάνει την διάφορα. Ήθελα λοιπόν να είμαι αυτός που με σωστή κατάρτιση και γνώση της μαγειρικής τέχνης θα προκαλώ συναισθήματα και θα δημιουργώ μνήμες και αναμνήσεις. Το φαγητό είναι μνήμες ( ευχαριστώ τη γιαγιά μου την Συρμουλα για όσα μου δίδαξε ), επικοινωνία, αγάπη στον άνθρωπο, ταξίδι στον πολιτισμό και φυσικά ευγνωμοσύνη στο απέραντο πλούτο της φύσης. Όλα τα παραπάνω είναι ότι είμαι και αγαπώ με πάθος στην ζωή μου, γι αυτό μαγειρεύω.

Γιατί επέλεξες τον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE για να σπουδάσεις;
Προέρχομαι από επιστημονικό κλάδο τελείως διαφορετικό από αυτόν την εστίασης. Ως απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων και αποχωρώντας από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού με τον βαθμό του ε.α Υπολοχαγού, γαλουχήθηκα με ιδανικά, αξίες, οργάνωση, άριστη εκπαίδευση με πλήρη εξοπλισμό και βιβλιογραφία από τους καλύτερους, φυσικά, καθηγητές και εκπαιδευτές. Ήταν μονόδρομος λοιπόν για μένα να αναζητώ αυτό το επίπεδο παροχών και δραστηριότητας από τον οποιοδήποτε αναλαμβάνει να μου διδάξει κάτι. Όλα τα παραπάνω και ακόμη ένα επιπλέον γεγονός, ότι καταξιωμένοι σεφ βρίσκονται μεταξύ των καθηγητών, οδήγησε την απόφαση μου να επιλέξω τη LE MONDE.

Μετά το τέλος της φοίτησής σου στο πρόγραμμα Επαγγελματικής Μαγειρικής συνέχισες τις σπουδές σου εξωτερικό;
Βρισκόμενος σε άκρως παραγωγική ηλικία (24 χρονών) όταν πρωτοξεκίνησα τις σπουδές, ήταν άκρως αναγκαίο ΚΑΙ για πρακτικούς λόγους καθημερινότητας να αναζητήσω άμεσα εργασία στον επισιτισμό. Από τον δεύτερο μήνα των σπουδών μου έως και σήμερα εργάζομαι συνεχώς, πράγμα που δεν μου επέτρεψε να συνεχίσω περαιτέρω τυπικές σπουδές στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο ποσοστό όμως των συνεργασιών είναι με ανθρώπους και εταιρίες του εξωτερικού που μου προσφέρει συνεχή κατάρτιση και διεύρυνση γνώσεων και τεχνικών.

Ποια είναι η επαγγελματική εμπειρία σου μέχρι σήμερα;
Από τον δεύτερο κιόλας μήνα των σπουδών, βρέθηκα να δουλεύω στην ομάδα του Χριστόφορου Πέσκια στην Κηφισιά στο εστιατόριο Πbox όπου και ήταν το βάφτισμα του πυρός στον κόσμο της γαστρονομίας. Ακολούθησαν συνεργασίες με την Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα, Elies Hotel Καρδαμύλη, Freelancer Chef με την Rational, Costa Navarino Luxury Resorts στη Μεσσηνία, Amanzoe της Amanresorts στο Πόρτο χέλι, Viking river cruises και Viking cruises στην Βόρεια Γαλλία με έδρα το Παρίσι ως Executive Chef σήμερα.

Ποια θα έλεγες ότι είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επαγγέλματος;
Δεν θεωρώ τη μαγειρική επάγγελμα ( αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα) και θα προσπαθήσω να προσεγγίσω τη μαγειρική από αυτή την οπτική για να σας πω τι θεωρώ ενδιαφέρον και τι πρακτικές αδυναμίες υπάρχουν. Στα μεγάλα θετικά για μένα είναι η δυνατότητα να εξερευνείς καθημερινά και να μαθαίνεις νέα πραγματα,να γνωρίζεις και να συναναστρέφεσαι με νέους ανθρώπους, κουλτούρες και πολιτισμούς, ανάλογα με τα όνειρα σου, τα θέλω και τους στόχους μπορείς να αναζητήσεις χώρους δουλειάς οπουδήποτε στον κόσμο.
Τώρα, ως μάγειρας καριέρας και όχι διεκπαιρεωτής, προτεραιότητα έχει αυτός που απολαμβάνει και «καταναλώνει» την τέχνη σου. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε χώρους που συνήθως οι άνθρωποι διασκεδάζουν, γιορτάζουν κάτι πολύ σημαντικό στην ζωή τους ή έστω απολαμβάνουν τους σκληρούς κόπους της δουλειάς τους. Αυτό είναι για εμάς ο χώρος εργασίας μας όποτε πρακτικά θέλει εξαιρετική μαεστρία στο να ισορροπήσεις την προσωπική με την επαγγελματική σου ζωή και τις ώρες δουλειάς. Οι ανθρώπινες ανάγκες είναι άπειρες και ατέλειωτες όποτε ο μάγειρας πρέπει να
είναι αυτός που ορίζει τα όρια προσφοράς τους.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα;
Πάθος και αγάπη για την πρώτη υλη, το φαγητό και τον ΑΝΘΡΩΠΟ. Αν δεν γνωρίσεις και δεν σεβαστείς την πρώτη υλη δεν μπορείς να αναδείξεις το φαγητό σου και δεν μπορείς να προσφέρεις στον πελάτη αυτό που προσδοκά από σένα ως κάποιον που φροντίζει το φαγητό του. Τέλος για το νέο επαγγελματία απαραίτητο είναι ατομική υγιεινή, περιποίηση, φυσική κατάσταση, να ακούει και να βλέπει πολλά, να υπομένει και να επιμένει στα όνειρα του για να γίνει ένας εξαιρετικός σεφ στο μέλλον.

Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι, που πιθανόν να παραλείψαμε και το οποίο θα ήθελες να αναφέρεις;
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα μου στην όλη μου πορεία έως σήμερα αλλά ειδικά και σε αυτούς που γύρισαν πλάτη και τόνωσαν την πίστη μου για τις ικανότητες και τα όνειρα μου. Από κάθε εμπειρία έχουμε να μάθουμε πολλά και πάντα να είμαστε ευγνώμονες γι αυτά που ζούμε. Τέλος όσο γραφικό και αν ακούγεται οπουδήποτε και αν φτάσει κάποιος να μην ξέχνα ποτέ από πού ξεκίνησε και πως. Καλή επιτυχία στον όμιλο LE MONDE και να συνεχίσει να προετοιμάζει άρτιους επαγγελματίες με ΗΘΟΣ και ΓΝΩΣΗ.

Ιανουάριος 2016

Newsletter

By subscribing to our newsletter, you agree to receive our latest news. We process your personal data in accordance with LE MONDE's privacy policy. You can unsubscribe at any time by clicking the unsubscribe link in the email.