Ειδικά Περιοδικά

Νέοι ζαχαροπλάστες, μόνοι, ψάχνουν… επαγγελματική διέξοδο

8 Οκτωβρίου, 2013 - Ειδικά Περιοδικά

ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ TΖΙΑΛΛΑ

Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός «Γίνε ζαχαροπλάστης» του περιοδικού «Γλυκές ιστορίες» και της Le Monde, στον οποίο συμμετείχαν ενενήντα έξι αγόρια και κορίτσια απ’ όλη την Ελλάδα. Τι κοινό έχει μια γιατρός απο την Κύπρο με μια δικηγόρο, έναν λογιστή, έναν απόφοιτο Θεολογίας, μια φοιτήτρια Φιλοσοφικής, έναν ηλεκτροσυγκολλητή και έναν απόφοιτο λυκείου; Τι τους έκανε να αφήσουν τις δουλειές τους, τις εξεταστικές τους και τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, για να βρεθούν προ των πυλών της σχολής Le Monde, την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου;

‘Ολοι τους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα «Γίνε ζαχαροπλάστης» που απηύθυναν για δεύτερη χρονιά το περιοδικό «Γλυκές ιστορίες» και ο Eκπαιδευτικός ‘Ομιλος Le Monde. Ενενήντα έξι αγόρια και κορίτσια απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ηλικίας 18 έως 30 ετών, έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό που διεξήχθη από 11 έως 14 Σεπτεμβρίου 2013. Φόρεσαν τους σκούφους και τις ποδιές τους, εφόρμησαν στα εργαστήρια της σχολής και, με αντίπαλο τους τον χρόνο, ανέλαβαν να ολοκληρώσουν μια τούρτα κονκόρντ, εντός τριών ωρών. Με το σφύριγμα της λήξης, αναλάμβανε να δοκιμάσει και να κρίνει n επιτροπή, στην οποία μετείχαν ο Στέλιος Παρλιάρος και οι ζαχαροπλάστες και συνεργάτες των «Γλυκών ιστοριών» Πόπη Χρυσανθίδου, Φώτης Χρυσανθίδης και Θοδωρής Μωυσίδης, ο καθηγητής της Le Monde Κωνσταντίνος Χολέβας και οι σεφ του «Γαστρονόμου» Νένα Ισμυρνόγλου και Χριστόφορος Πέσκιας. Ο ημιτελικός κράτησε δύο μέρες και από αυτόν προκρίθηκαν δέκα άτομα.

To πρωί της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου, οι δέκα φιναλίστ είχαν άλλη μία δοκιμασία να ξεπεράσουν, την παρασκευή μιας τούρτας πραλίνα με μπισκότο φουντουκιού. To διακύβευμα σοβαρό: οι πέντε απο τους διαγωνιζομένους θα κέρδιζαν ένα από τα εκπαιδευτικά βραβεία με τα οποία άνοιγε ο δρόμος για σταδιοδρομία στη ζαχαροπλαστική.

Πρώτη νικήτρια n δεκαοχτάχρονη Ιωάννα Μιχαλακοπούλου, που αποφοίτησε από το λύκειο χωρίς να έχει αποφασίσει τι θα κάνει στο μέλλον. «Θέλω να σπουδάσω», ψέλλισε δακρυσμένη μπροστά στην επιτροπή. Η ζαχαροπλαστική ήταν το… γυμνασιακό της χόμπι. Πλέον ετοιμάζεται να μετακομίσει από τη Δράμα στην Αθήνα, προκειμένου να παρακολουθήσει το διετές πρόγραμμα σπουδών ζαχαροπλαστικής της Le Monde – το έπαθλο που συνόδευε το πρώτο βραβείο.

Η Αιμιλία Κυριλή βρίσκεται στο τέταρτο έτος σπουδών στη Φαρμακευτική Αθηνών. To πρόγραμμα της σχολής είναι απαιτητικό, αφού n παρουσία της στα εργαστήρια είναι υποχρεωτική. Πώς θα τα καταφέρει τώρα που κέρδισε το δεύτερο βραβείο και θα χρειαστεί να δηλώνει το «παρών» καθημερινά στο εργαστήριο του Στέλιου Παρλιάρου για ένα χρόνο; «Θα τρέχω από το ένα στο άλλο», δήλωσε περιχαρής. «Θέλω να ασχοληθώ και με τα δύο. Είναι οι ευκαιρίες που σου δίνει n ζωή».

Τρίτος νικητής και μοναδικός άντρας ανάμεσα στους δέκα φιναλίστ του τελικού, ο Ξενοφών Ψουρούκης από την Καβάλα, έχει τελειώσει ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων και εργάζεται σε καφετέρια. Χωρίς πρότερη επαγγελματική σχέση με τη ζαχαροπλαστική, είδε το διαγωνισμό ως ευκαιρία να καταρτιστεί σε έναν τομέα που τον ενδιαφέρει. Κέρδισε το τρίτο βραβείο και, μαζί με αυτό, ένα τριήμερο σεμινάριο για επαγγελματίες στη σχολή της σοκολατοποιίας Valrhona στο Παρίσι.

Τέταρτη και πέμπτη νικήτρια αντίστοιχα,  η Χρυσούλα Παπαγεωργίου από τον Πύργο και n Κωνσταντίνα Νάκου από τον Βόλο, οι οποίες θα παρακολουθήσουν ένα εντατικό πρόγραμμα σπουδών ζαχαροπλαστικής διάρκειας έξι εβδομάδων στη Le Monde. Η Χρυσούλα έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Επιστήμης των Υλικών, αλλά αυτόν τον καιρό είναι άνεργη. Η Κωνσταντίνα είναι δικηγόρος. «Στόχος μου, όμως, είναι να ανοίξω ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στην πόλη μου».

Παρόμοιες οι περιπτώσεις και των άλλων 91 συμμετεχόντων. Αντιμέτωποι με την ανεργία και την κρίση, τόλμησαν να φανταστούν ένα διαφορετικό μοντέλο ζωής από το παραδεδομένο.

Με αίσθημα αισιοδοξίας υποδέχτηκαν τους βραβευθέντες άπαντες οι παρευρισκόμενοι στην τελετή της απονομής, n οποία πραγματοποιήθηκε στη Le Monde, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες από τον τομέα της εστίασης και εκπρόσωποι φορέων παρακολούθησαν βίντεο με στιγμιότυπα από όλες τις ημέρες του διαγωνισμού, που είχε ετοιμάσει ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Βούλγαρης. Στον χαιρετισμό του, ο Διευθυντής των περιοδικών εκδόσεων της «Καθημερινής», Σωκράτης Τσιχλιάς, έδωσε το στίγμα του διαγωνισμού λέγοντας: «Είμαστε ευτυχείς αν προσφέραμε λίγη χαρά σε αυτούς τους μίζερους καιρούς- αν ανοίξαμε ένα παράθυρο σε ένα μέλλον επαγγελματικό». Ο Νίκος Βελισσαρόπουλος, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της Le Monde, μίλησε για έναν θεσμό «που ενδυναμώνει την πίστη των παιδιών σε ένα μέλλον δημιουργικό». Την εκδήλωση στήριξαν, επίσης, με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Γιώργος Τσακίρης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, οι οποίοι απένειμαν δύο από τα βραβεία. Και επειδή ο διαγωνισμός δεν θα μπορούσε παρά να «κλείσει» γλυκά, n Χριστίνα Βίδου, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της εκδήλωσης, προέτρεψε τους παρευρισκομένους να ανεβούν στην ταράτσα, όπου ο Στέλιος Παρλιάρος είχε ετοιμάσει μια σειρά από γλυκά, ενώ οι σεφ και οι σπουδαστές της Le Monde πρόσφεραν μπουφέ με εκλεκτές αλμυρές λιχουδιές.

http://www.readoz.com/publication/read?i=1059380#page1

Πηγή : Γαστρονόμος 06-10-2013,  σελ.98

Newsletter

Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Εγγραφή», επιβεβαιώνω ότι είμαι άνω των 18 ετών. Παρέχω τα στοιχεία επικοινωνίας μου ώστε η LE MONDE να μπορεί να με πληροφορεί σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε εμένα. Γνωρίζω πως μπορώ να σταματήσω ανά πάσα στιγμή τη LE MONDE από το να επικοινωνεί μαζί μου.