Ψυχαγωγικές

Από μια τουριστική σχολή υψηλών προδιαγραφών δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εκδρομές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Oι εκπαιδευτικές επισκέψεις και κάθε είδους δραστηριότητα ψυχαγωγικού χαρακτήρα συμβάλλουν στην επαφή των σπουδαστών με τον τουρισμό. Τουριστικοί προορισμοί ελληνικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας, City & Resort Hotels, συνεδριακά κέντρα, οινοποιεία, χώροι διοργάνωσης δεξιώσεων, κρουαζιερόπλοια, βιομηχανίες παραγωγής πρώτων υλών που συντηρούν την ελληνική γαστρονομική κουλτούρα, βρίσκονται στην ετήσια agenda των επισκέψεων που πραγματοποιεί ο Όμιλος LE MONDE.

Στις επισκέψεις και τις εκδρομές οι σπουδαστές του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE συνδυάζουν την ψυχαγωγία με την επιμόρφωση καθώς αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες της Σχολής:

«Αιγαιοπελαγίτικη Εξερεύνηση» με το κρουαζιερόπλοιο LOUIS MAJESTY
Εκδρομή για χειμερινό αθλητισμό στον Παρνασσό
Εκδρομή για χιονο-περιπέτειες στον Παρνασσό
Ανακαλύπτοντας τη Μαδρίτη
Εξόρμηση για σκι στον Παρνασσό
Γνωρίζοντας το Λονδίνο, την Οξφόρδη και το Στράτφορντ
Εξερευνώντας την Βαρκελώνη
Εκδρομή στην Πάρνηθα
Ταξιδεύοντας στην μαγευτική Βουδαπέστη
Εκδρομή στο Βερολίνο
Ταξίδι στην Πόλη του Φωτός, το Παρίσι

ACCOR HOTELS: η οργάνωση και το όραμα της 4η ξενοδοχειακής αλυσίδας παγκοσμίως για το 2018

 

 

 

Accor Hotels

Στο πλαίσιο του κύκλου σεμιναρίων Hotel & Tourism Professionals’ Lectures φιλοξενήσαμε στη σχολή τον κ. Σταύρου Γεώργιο, Διευθυντή του ξενοδοχείου SOFITEL ATHENS AIRPORT,  ο οποίος παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα «ACCOR HOTELS: η οργάνωση και το όραμα της 4η ξενοδοχειακής αλυσίδας παγκοσμίως για το 2018».

Παρουσίαση αποσταγματοποιείου Lost Lake Distillery

 CSC_0855 (Copy)

 Ο κ. Νίκος Ζαχαρίας και ο κ. Παναγιώτης Ζαχαρίας, οινολόγοι και ιδιοκτήτες του Κτήματος Μουσών μας παρουσίασαν το αποσταγματοποιείο του κτήματος που ονομάζεται Lost Lake Distillery. Πρόκειται για το αποστακτήριο της οικογενειακής οινοποιίας της οκογένειας Ζαχαρία, με ρίζες και παράδοση στην Άσκρη Βοιωτίας που κρατούν από το 1946.

Τα τρία αδέρφια της οικογένειας Ζαχαρία, Νίκος, Παναγιώτης και Στέλιος, συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση παράγοντας και τα ποιοτικά τσίπουρα και αποστάγματα στο σύγχρονο αποστακτήριο. Οι σπουδαστές μας  δοκίμασαν τα αποστάγματα και τα σχολίασαν μαζί με τους οινολόγους.

Γαστρονομικοί προορισμοί – Η γαστρονομία της Τήνου

Gastronomia Tinou (3)

Με χαρά φιλοξενήσαμε στη σχολή μας τον κ. Γιώργο Πίττα, ιδρυτή του Greek Gastronomy Guide και εμπνευστή του Ελληνικού Πρωϊνού καθώς και τον κ. Γιώργο Αμοιραλή, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Καταστημάτων Υγιεινομικού Ενδιαφέροντος Τήνου, οι οποίοι παρουσίασαν στους σπουδαστές μας μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα «Γαστρονομικοί προορισμοί της Ελλάδας – Η γαστρονομία της Τήνου».

Ο κ. Αμοιραλής αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια από τον ίδιο αλλά και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες της Τήνου, οι οποίοι έχουν συσπειρωθεί σε έναν σύλλογο με κοινό όραμα και στόχο την ανάδειξη του νησιού σε γαστρονομικό προορισμό. Ο κ. Πίττας, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια προσπαθεί να καταγράψει και να αναδείξει τη γαστρονομική ταυτότητα κάθε γεωγραφικής περιοχής της χώρας, αναφέρθηκε στη σημασία τέτοιου είδους συλλογικών προσπαθειών, όπως γίνεται στην Τήνο, προκειμένου να αναβαθμιστεί τόσο η γαστρονομία όσο και αντίστοιχα ο τουρισμός της χώρας.

Οι σπουδαστές μας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εισηγητές και να θέσουν τα ερωτήματά τους.

Γιώργος Ιωάννου

 

12189174_879135122201047_3239751942029514300_n (1)


Εxecutive chef του Πρυτανείου Gold στο Golden Hall

 

Απόφοιτος Μαγειρικής Τέχνης 2005

 

Απόφοιτος προγράμματος μετεκπαίδευσης EUROCHEF 2011

 

Απόφοιτος προγράμματος μετεκπαίδευσης ADVANCED PROFESSIONAL DIPLOMA IN CULINARY ARTS 2014


Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μαγειρική;

Η επαφή μου με τη μαγειρική ξεκίνησε στον στρατό. Ως τότε δεν είχα σκεφτεί καν ν’ασχοληθώ μ’αυτό. Σε μια μετάθεσή μου στην παραμεθόριο ΄΄αναγκάστηκα΄΄ να αναλάβω τη θέση του μάγειρα λόγω έλλειψης ατόμων. Στην πρώτη μου επαφή λοιπόν και αφού πήρα διθυραμβικές κριτικές και 10 μέρες τιμητική άδεια, είπα ότι αυτό είναι το επάγγελμα που θέλω ν’ακολουθήσω. Μόλις απολύθηκα από τον στρατό γράφτηκα στη LE MONDE.

Υπάρχουν σημαντικά πράγματα για σένα που θυμάσαι από τις σπουδές σου;

Σταθμός στην εκπαίδευσή μου ήταν η γνωριμία μου με τον καθηγητή Δημήτρη Μανετάκη. Ήταν ο άνθρωπος που πίστεψε απ’την αρχή στις δυνατότητές μου και μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω. Με τον κ. Μανετάκη διατηρώ άριστες σχέσεις ως σήμερα, εμπιστεύομαι τη γνώμη του και τον συμβουλεύομαι συχνά. Τελειώνοντας τη βασική μου εκπαίδευση ένιωσα την ανάγκη ν’αναπτύξω το φάσμα των γνώσεών μου επιλέγοντας ν’ακολουθήσω το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης Εurochef της σχολής LE MONDE. Εκεί ήρθα σε επαφή με την υψηλή γαστρονομία και ξεκίνησα να τα εφαρμόζω στα πιάτα που επέλεγα για το εστιατόριο όπου εργαζόμουν. Ακολούθησαν 5 χρόνια σκληρής δουλειάς στα οποία έδωσα τον εαυτό μου. Και πάλι όμως ένιωθα ότι κάτι μου έλειπε. Αυτό ήταν η επαφή μου με τον ευρωπαικό κόσμο και την ευρωπαική κουλτούρα σε θέματα γαστρονομίας. Δεν είχα ως τότε την ευκαιρία να συναναστραφώ με σεφ του εξωτερικού, να πάρω στοιχεία από τον τρόπο δουλειάς τους, τεχνικές και γνώσεις που χρειάζεται κάθε σεφ νομίζω, για να νιώσει σφαιρικά καλυμμένος και ολοκληρωμένος. Εισιτήριο γι’αυτό ήταν το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης Advanced Professional Diploma in Culinary Arts που πραγματοποιεί η LE MONDE σε συνεργασία με τη σχολή Ferrandi Paris. Τότε, μετά την ολοκλήρωση και αυτού του προγράμματος είδα πραγματικά την επαγγελματική μου νοοτροπία ν’αλλάζει. Ήρθε και συμπλήρωσε το κομμάτι που έλειπε και αυτό φάνηκε στα πιάτα που ξεκίνησα να δημιουργώ μετά από λίγο διάστημα. Είχα αλλάξει εντελώς και το ένιωθα.

Πώς ήταν το επαγγελματικό σου ξεκίνημα;

Η πρώτη μου δουλειά σαν βοηθός ήταν στον τόπο καταγωγής μου το Καρπενήσι και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Montana όπου ήρθα σε επαφή με την πραγματικότητα και συνειδητοποίησα πώς είναι μια επαγγελματική κουζίνα σε ώρα αιχμής!

Σήμερα που βρίσκεσαι;

Σήμερα είμαι ο executive chef του Πρυτανείου Gold στο Golden Hall, εξωτερικός συνεργάτης σε εταιρία με private chefs για executive πελάτες απ’όλον τον κόσμο και εκπαιδευτικός συνεργάτης στον όμιλο LE MONDE, το οποίο μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι με γεμίζει και με ικανοποιεί αφάνταστα γιατί νιώθω ότι γυρίζω στη βάση μου.

Μπορείς να μας αναφέρεις τους πιο σημαντικούς σταθμούς της επαγγελματικής σου πορείας ως σήμερα;

• Το ξεκίνημά μου στο Montana στο Καρπενήσι όπου είμασταν υπεύθυνοι για το μενού σημαντικών αθλητικών ομίλων και αθλητών που βρίσκονταν εκεί για την προετοιμασία των αγώνων τους.
• Στην Ολυμπιάδα του 2004 , ήταν ευκαιρία ζωής για μένα να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στη διοργάνωση αυτή, γιατί ποιος ξέρει αν θα μπορέσω στο μέλλον να συμμετάσχω σε κάτι αντίστοιχο. Οι ρυθμοί δουλειάς , η υπευθυνότητα και οι απαιτήσεις ήταν πολύ υψηλές.
• Το Aria Catering στον πολυχώρο του island, όπου έμαθα πώς είναι να προετοιμάζεσαι για να υποδεχτείς και να ικανοποιήσεις 500 και πλέον άτομα ταυτόχρονα.
• Η συνεργασία μου με τον Όμιλο του Πρυτανείου και το πέρασμά μου απ’όλα τα εστιατόριά του ως sous chef και τώρα ως executive chef.

Πως νιώθεις για το επάγγελμά σου μετά από όσο καιρό ασχολείσαι με αυτό;

Αναμφισβήτητα είναι ένα από τα πιο δύσκολα, υπεύθυνα, αγχώδη επαγγέλματα αλλά και από τα πιο δημιουργικά. Τα συναισθήματα σε μια κουζίνα, όταν βρίσκεσαι εκεί 10-12 ώρες τη μέρα, εναλλάσονται. Σίγουρα χρειάζονται αντοχές και μεγάλο πάθος για να μπορέσεις ν’ανταπεξέλθεις και να εδραιωθείς στο χώρο αλλά τελικά αυτό που σου μένει είναι η χαρά της ικανοποίησης όταν σε επιβραβεύουν οι ευχαριστημένοι πελάτες σου.

Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα αποφάσιζε να ασχοληθεί με το επάγγελμά σου;

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα προχωράει αυτός που αγαπάει πραγματικά αυτό που κάνει. Στη δουλειά μας θα χρειαστεί πολλές ώρες υπομονή, επιμονή, δύναμη, αντοχή, γερό στομάχι, καθαρό μυαλό, προσαρμοστικότητα, πνεύμα συνεργασίας, συνεχής εκπαίδευση και φυσικά φαντασία και δημιουργικότητα. Δεν είναι όλα ρόδινα και ίσως χρειαστούν αρκετά χρόνια για να νιώσει κάποιος έτοιμος ν’αναλάβει σημαντικά πόστα. Ο χώρος της μαγειρικής θα σε γεμίσει εμπειρίες και το παν είναι να μπορείς να τις μοιραστείς με άλλους που έχουν το ίδιο πάθος με σένα.

Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι;

Δεν έχει σημασία αν ξέρεις λίγα ή πολλά, σημασία έχει να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου και να μην τις κλείνεις στους τέσσερις τοίχους μιας κουζίνας.

Μάρτιος 2018

Εξόρμηση για ski στον Παρνασσό!

 

20180310_123954

 

 

Το Σάββατο 10 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πλέον χειμερινή εξόρμηση των σπουδαστών μας στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού.

Από τους  σπουδαστές που πήραν μέρος στην εκδρομή, οι μυημένοι στην τεχνική του ski είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το χιονισμένο βουνό, ενώ άλλοι ήρθαν πρώτη φορά σε επαφή με το άθλημα και εντυπωσιάστηκαν!

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με μια βόλτα στην όμορφη Αράχωβα.

 

HERVE THIS: Από τη μοριακή κουζίνα στην κουζίνα note à note

jpg_Athinorama

Ο Hervé This, διεθνούς φήμης φυσικοχημικός και δημιουργός της Μοριακής Γαστρονομίας, θα δώσει στις 17 Μαρτίου 2018 μια διάλεξη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) για την επαναστατική κουζίνα «note à note», καλεσμένος του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν, κατόπιν ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ, επαγγελματίες από τον χώρο της γαστρονομίας & της ζαχαροπλαστικής, ιδιοκτήτες και στελέχη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και διακεκριμένων χώρων εστίασης, φοιτητές του κλάδου, δημοσιογράφοι και στελέχη των ΜΜΕ.

  • Για την είσοδο στην εκδήλωση είναι απαραίτητη η επίδειξη της πρόσκλησης.
  • Για την παραλαβή ακουστικών μετάφρασης, για όσους επιθυμούν, είναι απαραίτητη η προσκόμιση της αστυνομικής ταυτότητας.
  • Απαραίτητη η κράτηση θέσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

To θέμα της διάλεξης είναι «Hervé This, Μοριακή Γαστρονομία: από τη μοριακή  κουζίνα στην κουζίνα note à note, το παρελθόν και το μέλλον». Στο πλαίσιο της διάλεξης, ο Hervé This θα παρουσιάσει την κουζίνα «note à note», της οποίας είναι δημιουργός και πρεσβευτής, μια καινοτόμο επιστημονική ιδέα με γαστρονομικές, οικονομικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές προεκτάσεις.

Η διάλεξη του Hervé This που θα διεξαχθεί στις 17 Μαρτίου, θα πραγματεύεται:

α’ μέρος:

o   Κουζίνα: πάθος, τέχνη, τεχνική

o   Η μοριακή γαστρονομία

o   Εφαρμογές μοριακής γαστρονομίας

β’ μέρος:

  • Ανάλυση των στοιχείων που συνθέτουν τη γεύση
  • Εφαρμογές note-à-note.
  • Επεξήγηση της κουζίνας note-à-note
  • Συζήτηση σε θέματα που αφορούν την αποκωδικοποίηση των στοιχείων που δημιουργούν μία γεύση, τα νέα εργαλεία και εφόδια για την ενίσχυση της γεύσης και την επιστημονική εξέλιξη της Γαστρονομίας και τον ρόλο της στην κοινωνία.
  • Ερωτήσεις

Με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE εγκαινιάζει τη δράση dans LE MONDE, παρουσιάζοντας τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις στη γαστρονομία, τη ζαχαροπλαστική και τον τουρισμό, με καλεσμένους διακεκριμένες προσωπικότητες από όλον τον κόσμο.

Χορηγός επικοινωνίας

logo_gastronomos

Τηλ.: 210 4830500

E-mail: contact@lemonde.edu.grinfo@lemonde.edu.gr

LE MONDE, Institute of Hotel & Tourism Studies 

Οι κορυφαίοι των τουριστικών σπουδών