Οικολογικές

Ο εκπαιδευτικός όμιλος LE MONDE στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και του έντονου ενδιαφέροντος για την προστασία του περιβάλλοντος, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την συστηματική συλλογή και διαλογή απορριμμάτων με σκοπό την ανακύκλωσή τους.

 

Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει ανακύκλωση χαρτιού, μαγειρικού λαδιού, ηλεκτρονικών υπολογιστών περιφερειακών και αναλωσίμων.

Σε μηνιαία και ετήσια βάση, σε αυτό το σημείο θα δημοσιεύονται τα υλικά και οι ποσότητες των απορριμμάτων που στέλνονται για ανακύκλωση και ελπίζουμε να βρούμε αρωγούς και υποστηρικτές στην προσπάθειά μας και όλους εσάς.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις οικολογικές δραστηριότητες της Σχολής:

Ενημερωτικό Δελτίο Οικολογικών Δραστηριοτήτων
Ενημερωτικό Δελτίο Οικολογικών Δραστηριοτήτων
Εκστρατεία ανακύκλωσης μπαταριών της LE MONDE
Ενημερωτικό Δελτίο Οικολογικών Δραστηριοτήτων
Ενημερωτικό Δελτίο Οικολογικών Δραστηριοτήτων

Ελένη – Ιωάννα Μανούσου

IMG_7342

Η πρώτη γυναίκα Executive Head Chef στη γνωστή διεθνή αλυσίδα Nobu

Απόφοιτος Μαγειρικής Τέχνης 2005


Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μαγειρική;

Ήταν το hobby μου από μικρή. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έτρεχα στην ποδιά της γιαγιάς μου να δω τι μαγειρεύει και να την βοηθήσω. Πάντα με ηρεμούσε η μαγειρική και με έκανε να νιώθω δημιουργική και ελεύθερη. Ήθελα να μπω στο ναυτικό, όπου και έδωσα εξετάσεις αλλά τελικά η μαγειρική ήταν αυτή που με κέρδισε.

Υπάρχουν σημαντικά πράγματα για σένα που θυμάσαι από τις σπουδές σου;

Γενικά είναι πολλά αυτά που έχω να θυμάμαι από τις σπουδές μου. Αλλά ένα από τα πιο σημαντικά είναι ότι ήμουν από τους τυχερούς σπουδαστές που είχαν για καθηγητή τους στην ιστορία μαγειρικής τον Αλέξανδρο Γιώτη, ο οποίος με έκανε να αγαπήσω την παράδοση του κάθε λαού, αλλά και την παράδοση του ίδιου μου του τόπου.

Πώς ήταν το επαγγελματικό σου ξεκίνημα;

Μετά από τις δυο πρακτικές που έκανα μέσω της σχολής στο ολυμπιακό χωριό το 2004 και στην Κύπρο το 2005, ξεκίνησα να εργάζομαι σε ένα αργεντίνικο εστιατόριο. Από τα πρώτα βήματα μου εργάστηκα σκληρά.

Σήμερα που βρίσκεσαι;

Σήμερα είμαι Ex. Head Chef στο εστιατόριο και ξενοδοχείο του Nobu Matsuhisa στη Marbella της Ισπανίας και είμαι η πρώτη γυναίκα Chef στην εταιρία σε αυτή την θέση.

Μπορείς να μας αναφέρεις τους πιο σημαντικούς σταθμούς της επαγγελματικής σου πορείας ως σήμερα;

Έχω εργαστεί για μικρό χρονικό διάστημα στην Αυστραλία. Δούλεψα στην Κρήτη στη μεγάλη αλυσίδα ξενοδοχείων ’’Robinson club Hotels”, στην Αυστρία και στην Ισπανία. Και τα τελευταια 8 χρόνια είμαι στην εταιρία του Chef Nobu Matsuhisa, μαζί με τον οποίο έχω εργαστεί σε διάφορα μέρη όπως Dubai, Morocco, Paris, Cannes, Bodrum, Slovakia.

Πως νιώθεις για το επάγγελμά σου μετά από όσο καιρό ασχολείσαι με αυτό;

Αγαπώ αυτό που κάνω και κάθε μέρα με κάνει να νιώθω ζωντανή. Πάντα όταν μαγειρεύω, το κάνω από την καρδιά μου γιατί αυτό θέλω να μεταδώσω στους πελάτες μου. Μέσα από τη μαγειρική εξελίσσομαι και νιώθω δημιουργική. Το επάγγελμα του Chef εξελίσσεται κάθε μέρα. Νέες τεχνοτροπίες, προϊόντα, σκεύη είναι αυτά που με ιντριγκάρουν και με κάνουν να αγαπώ ακόμα περισσότερο τη δουλειά μου.

Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα αποφάσιζε να ασχοληθεί με το επάγγελμά σου;

Αυτό που λέω στους chef μου είναι να έχουν πάντα τα ματιά τους ανοιχτά, να ταξιδεύουν όσο μπορούν και να βάζουν στόχους.
Πρέπει να αγαπάει κανείς αυτό το επάγγελμα. Να είναι σεμνός και με ήθος. Δεν είναι αγγαρεία, είναι δημιουργία. Θα στερηθεί πολλές χαρές αλλά θα πάρει κιόλας, Από την ώρα που θα επιλέξει αυτό το επάγγελμα πρέπει να ξέρει ότι κάνει λειτούργημα. Να ξέρει ότι αυτό που έχει στην κάρδια του το μεταδίδει μέσα από το φαγητό του. Δεν πρέπει να σταματά να μελετά και να ερευνά. Πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση συνέχεια. Θα αφιερώσει αρκετές ώρες μέσα στις κουζίνες, θα θυσιάσει ακόμα και τα ρεπό του – ακούγεται σκληρό αλλά έτσι είναι – όμως στο τέλος θα γευτεί τη μαγεία αυτού του επαγγέλματος. Και κάτι πολύ σημαντικό, να κάνουν σταθερά βήματα. Θα υπάρξουν πολλοί που θα τους προσφέρουν να αναλάβουν εστιατόρια, αλλά μονό αν είναι έτοιμοι, πρέπει να το κάνουν αυτό. Σε μια μέρα δεν γίνεσαι αρχιμάγειρας πρέπει να χτίσεις γερές βάσεις για να πάρεις αυτό το ρίσκο.

Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι;

Θέλω να συγχαρώ τον Όμιλο Le Monde για το αξιόλογο έργο που κάνει. Χαίρομαι πολύ που εξελίσσεται η σχολή και δημιουργεί αξιόλογους επαγγελματίες.

Φεβρουάριος 2018

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 στις 11.00π.μ. εκπρόσωποι 7 μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων καθώς και επιχειρήσεων εστίασης που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, θα πραγματοποιήσουν συνεντεύξεις σπουδαστών και απόφοιτων της Σχολής, προκειμένου να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους.

Προσφέρονται εξαιρετικές συνθήκες εργασίας και προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης.

Όσοι δευτεροετείς σπουδαστές, τελειόφοιτοι και απόφοιτοι των τμημάτων: μαγειρικής τέχνης (chef), ζαχαροπλαστικής τέχνης (pastry chef) και ξενοδοχειακής διοίκησης (hotel management) της Σχολής, ενδιαφέρονται για κανονική εργασία στην Κύπρο, καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στο γραφείο γραμματείας στο ισόγειο της Σχολής ή και τηλεφωνικά στο 210 8211700.

Απαραίτητη η αποστολή του βιογραφικού σημειώματος με την ένδειξη CY στο: library@lemonde.edu.gr

Χώρος διεξαγωγής:  Αίθουσα προβολών & διαλέξεων, 4ος Όροφος.

Απευθύνεται αποκλειστικά σε σπουδαστές και απόφοιτους του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE.

imera-karieras (Copy)

Σταύρος Ντίμος

Stavros Dimos

 Μόλις γύρισε απο το Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης και ετοιμάζεται για το νέο επαγγελματικό βήμα του.

 

Απόφοιτος Μαγειρικής Τέχνης 2012


Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μαγειρική;

Θυμάμαι από πολύ μικρός κάθε μέρα στο σπίτι μου είχαμε διαφορετικό φαγητό για μεσημεριανό και για βραδινό. Τότε δεν καταλάβαινα ποσό δύσκολο είναι αυτό, αλλά επειδή η μητέρα μου μαγειρεύει εξαιρετικά, υπήρχαν μέρες που απλά καθόμουν μαζί της στην κουζίνα και την παρακολουθούσα ενώ εκείνη μαγείρευε, κάτι που το θεωρούσα πολύ ενδιαφέρον και το έβλεπα σαν μια μορφή διασκέδασης. Δεν μπορώ να πω ότι το να ασχοληθώ με τη μαγειρική ήταν κάτι που ήθελα από πολύ μικρός αλλά όταν ήρθε η ώρα να αποφασίσω τι θα κάνω στη ζωή μου και έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στο να γίνω προγραμματιστής ή να ασχοληθώ με τη μαγειρική, και χωρίς βέβαια να έχω εμπλακεί καθόλου με τη μαγειρική άμεσα, για κάποιο λόγο αποφάσισα να γίνω μάγειρας!

Υπάρχουν σημαντικά πράγματα για σένα που θυμάσαι από τις σπουδές σου;

Σίγουρα η σχολή ήταν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα στην πορεία μου ως μάγειρας. Η μαγειρική παιδεία που αποκτάς από τη σχολή είναι μια βάση που θα σε ακολουθεί σε όλη την καριέρα σου. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα θεωρώ ότι είναι οι κλασικές τεχνικές/συνταγές που διδάσκονται από τους καθηγητές της σχολής, οι οποίες αν και δεν χρησιμοποιούνται από τα εστιατόρια στις μέρες μας, σίγουρα χρειάζονται να υπάρχουν στις βάσεις κάθε μάγειρα. Επίσης, τα σεμινάρια που οργανώνει η σχολή εντός και εκτός χώρας ( École Gregoire Ferrandi ) είναι μια τεράστια ευκαιρία για τους νέους μάγειρες να δουν και να γνωρίσουν φιλοσοφίες και γεύσεις από όλον τον κόσμο.

Πώς ήταν το επαγγελματικό σου ξεκίνημα;

Έφυγα απο την Ελλάδα όταν ήμουν 20. Τότε ο στόχος μου ήταν να δουλέψω δίπλα σε μεγάλους chef και σε πολύ καλά εστιατόρια. Ήμουν αποφασισμένος να το κάνω και έτοιμος να δοκιμάσω τον εαυτό μου. Δεν με φόβιζε η σκληρή δουλειά. Δεν ηταν καθόλου εύκολο, ενώ δεν είχα ξαναδουλέψει ποτέ στην ζωή μου, η πρώτη μου δουλειά απαιτούσε περίπου 80 ώρες την βδομάδα.

 Σήμερα που βρίσκεσαι;

Βρίσκομαι στην Αθήνα, όπου γύρισα πριν λίγους μήνες από το Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης και ετοιμάζομαι για το επόμενο επαγγελματικό μου βήμα.

Μπορείς να μας αναφέρεις τους πιο σημαντικούς σταθμούς της επαγγελματικής σου πορείας ως σήμερα;

Θεωρώ ότι η πρακτική μου στο Elounda Mare, στο τέλος του πρώτου έτους ήταν ένα πολύ σημαντικό ξεκίνημα γιατί ήταν η πρώτη μου επαφή με μια επαγγελματική κουζίνα και εκεί ήταν που το ενδιαφέρον μου για τη μαγειρική μετατράπηκε σε πάθος. Ως επαγγελματίας μάγειρας ξεκίνησα να δουλεύω στο εστιατόριο του Michel Roux Jr στο Λονδίνο, Roux at the Landau, όπου ήμουν Commis Chef. Ήταν ενα δύσκολο ξεκίνημα, οι απαιτήσεις ηταν πολλές, οι ώρες ατελείωτες αλλα όπως λέω χαρακτηριστικά ηταν το “Harvard” της ζωής μου γιατί εκεί εξελίχθηκα ως μάγειρας, έμαθα τεχνικές – συνταγές , έμαθα να έχω το σωστό attitude και να δουλεύω γρήγορα, καθαρά και αποτελεσματικά. Επόμενος σημαντικός σταθμός ηταν το The Greenhouse, στο Λονδίνο και ο σεφ Arnaud Bignon. Ενώ είχα εκπαιδευτεί σε γαλλική κλασική κουζίνα, το Greenhouse ηταν το σημείο που άλλαξε την φιλοσοφία μου και έγινα πιο δημιουργικός και πιο «απλός» ταυτόχρονα. Επόμενος προορισμός ήταν το Eleven Madison Park, εκεί ήμουν Line Cook (Chef de Partie) και ήταν ενα τεράστιο βήμα στην καριέρα μου. Η κουζινα του EMP ειναι μια πολυ διαφορετική κουζίνα συγκριτικά με τις κουζίνες της Αγγλίας. Το φαγητό του Chef Daniel Humm είναι σίγουρα εξαιρετικό αλλα επίσης εντυπωσιακός είναι και ο τρόπος οργάνωσης της κουζίνας και της ομάδας που έχει χτίσει. Η ομάδα στο ΕΜΡ αποτελείται από περίπου 60 μάγειρες συνολικά, προσωπικά δεν εχω ξαναδεί τόσους πολλούς μάγειρες να είναι το ίδιο παθιασμένοι και να κυνηγούν καθημερινά την τελειότητα!

Πως νιώθεις για το επάγγελμά σου μετά από όσο καιρό ασχολείσαι με αυτό;

Η μαγειρική ξεκίνησε απλά σαν ενα ενδιαφέρον επάγγελμα. Σήμερα μπορώ να πω οτι έχει εξελιχθεί σε πάθος και εχει γίνει πλέον τρόπος ζωής. Είναι ένα δύσκολο επάγγελμα που για να ξεχωρίσεις πρέπει να μάθεις να αντέχεις το στρες και να κάνεις πολλές προσωπικές θυσίες γιατί απαιτεί πολύ χρόνο.

 Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα αποφάσιζε να ασχοληθεί με το επάγγελμά σου;

Αυτό που λέω σε όλους τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη μαγειρική είναι να είναι προετοιμασμένοι να δουλέψουν πολύ σκληρά και να αφιερώσουν πολύ χρόνο στις κουζίνες ειδικά τα πρώτα χρονιά που είναι και τα πιο σημαντικά. Επίσης, να βάζουν μεγάλους στόχους που όσο απίθανοι και να φαίνονται, με δουλειά και αποφασιστικότητα σίγουρα θα τους πετύχουν.

Φεβρουάριος  2018

Μαγειρέψαμε κρέπες για καλό σκοπό!

 

 

IMG_20180131_094717_HDR

Με μεγάλη μας χαρά συμμετείχαμε στη φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργανώθηκε απο τη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης στις 31/1/ και 1/2.

Οι σπουδαστές της σχολής μας, Κουταλά Αφροδίτη, Λίτσα Ανδρονίκη και Τσουκάνης Παναγιώτης απο το ΤΕΜΑ 14 υπο την καθοδήγηση του chef Τσόκα Βασίλη, παρασκεύασαν πάνω απο 1000 κρέπες, τις οποίες αγόρασαν οι μαθητές του σχολείου έναντι συμβολικού ποσού.

Τα έσοδα συγκεντρώθηκαν για το Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας και το Κέντρο Φιλοξενίας Άρρωστου Παιδιού και Οικογένειας Ηλιαχτίδα.

 

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

SONY DSC

Τα μαθήματα του Εαρινού Εξαμήνου 2018 ξεκινούν την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου.

Οι σπουδαστές των τμημάτων που θα παρακολουθήσουν στο νέο εξάμηνο τα μαθήματα του Β, Γ & Δ εξαμήνου, καλούνται να παραλάβουν το πρόγραμμά τους, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου από τη Γραμματεία της Σχολής, από τις 11:00 έως τις 18:00.

Διάλεξη με θέμα «Δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Ελλάδα»

stefanos psimenos (3)

Με χαρά υποδεχθήκαμε τον κ. Στέφανο Ψημένο, ιδιοκτήτη της εκδοτικής εταιρείας Terrain Maps, ο οποίος παρουσίασε μια διάλεξη στο πλαίσιο Hotel & Tourism Professionals’ Lectures με θέμα «Δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Ελλάδα».

Με πραγματικά παραδείγματα από την προσωπική του πορεία, ο κ. Ψημένος ανέλυσε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιμηκυνθεί η τουριστική δραστηριότητα στη χώρα μας, πέρα απο την καλοκαιρινή σεζόν, προσφέροντας δυνατότητες για τουρισμό σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για πεζοπορία ή άλλου είδους αθλητικές και υπαίθριες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, ανέλυσε το παράδειγμα της Καλύμνου, ενός νησιού που παρόλο που δεν διαθέτει ιδιαίτερα όμορφες παραλίες έχει αναδειχθεί παγκοσμίως σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό για λάτρεις της αναρρίχησης λόγω της ιδιομορφίας των εδαφών της.

Ακολουθώντας το παράδειγμα αυτό, ο κ. Ψημένος τόνισε ότι μπορεί να δωθεί λύση στο πρόβλημα της εποχικότητας και προέτρεψε τους σπουδαστές να σκεφτούν νέες ιδέες που μπορούν να τους προσφέρουν επαγγελματική καταξίωση μέσα από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Στέφανο Ψημένο για την παρουσίαση.