Κρίτωνας Πουλής

kritonas_poulisExecutive Pastry Chef στο La Maison Pierre Hermé Worldwide

 

Απόφοιτος Επαγγελματικής Μαγειρικής 2003


 

O Κρίτωνας Πουλής σπούδασε Επαγγελματική Μαγειρική στον Eκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE. Μετά την αποφοίτησή του, συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι στη Le Cordon Bleu Culinary Arts Institute. Από την αρχή της καριέρας του εργάστηκε σε βραβευμένα εστιατόρια, όπως τα: Arpège (3*), Lucas Carton (3*) στο Παρίσι, στο Essex House NYC (3*) στο πλευρό των chefs Alain Ducasse και Tony Essnot, στο εστιατόριο Pierre Gagnaire Sketch London (2*) δίπλα στον Pierre Gagnaire και τον Gregoire Sens. Στη συνέχεια ανέλαβε executive chef στην KAYAK στην Αθήνα και pastry chef consultant στη NESTLE DESSERT HELLAS. Ακολούθησε το ξενοδοχείο ROYAL MONCEAU στο Παρίσι όπου εργάστηκε για 2 χρόνια περίπου. Αυτή τη στιγμή, εργάζεται ως executive pastry chef στο La Maison Pierre Hermé Worldwide.

 Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το επάγγελμα της μαγειρικής;

Το επάγγελμα αυτό σου δίνει τρομερή ελευθερία δημιουργίας… Το πιο σημαντικό ήταν για μένα να ξέρω πάντα τι τρώω και πώς να το μαγειρεύω… Είναι αλήθεια πως είσαι ό,τι τρως…

Γιατί επέλεξες τον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE για να σπουδάσεις;

Θεώρησα ότι είναι μια σοβαρή σχολή και θα μου προσέφερε αρκετά εφόδια για το ξεκίνημά μου.

Μετά το τέλος της φοίτησής σου στο πρόγραμμα Επαγγελματικής Μαγειρικής συνέχισες τις σπουδές σου στο εξωτερικό;

Πήγα στο Παρίσι όπου και αποφοίτησα από την Cordon bleu Paris.

Πώς θα έλεγες ότι σε βοήθησε η εμπειρία σου στο εξωτερικό στην μετέπειτα επαγγελματική σου σταδιοδρομία;

Από το 2004 που αποφοίτησα από την Cordon bleu μέχρι και σήμερα- ζώ και εργάζομαι στο εξωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που ξεκίνησα να εργάζομαι στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο βραβευμένο Arpège του Alain Passard άνοιξαν πολλές πόρτες για μένα.

Ποια είναι η επαγγελματική εμπειρία σου μέχρι σήμερα;

Από την αρχή της καριέρας μου είχα τη χαρά και την τιμή να δουλέψω κοντά σε πολύ καταξιωμένους chefs, από τους οποίους εμπνεύστηκα και έμαθα πολύ σημαντικά πράγματα. Έχω εργαστεί στα εστιατόρια Arpège (3*Michelin), Lucas Carton (3* Michelin) στο Παρίσι, στο Essex House NYC (3* Michelin) στο πλευρό των chefs Alain Ducasse και Tony Essnot, στο εστιατόριο Pierre Gagnaire Sketch London (2* Michelin) δίπλα στον Pierre Gagnaire και τον Gregoire Sens. Από το 2007 ως το 2009 ανέλαβα executive chef στην KAYAK στην Αθήνα και στη συνέχεια εργάστηκα ως pastry chef consultant στη NESTLE DESSERT HELLAS. Ακολούθησε το ξενοδοχείο ROYAL MONCEAU στο Παρίσι όπου εργάστηκα για 2 χρόνια περίπου. Αυτή τη στιγμή είμαι executive pastry chef στο La Maison Pierre Hermé Worldwide.

 Ποια θα έλεγες ότι είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επαγγέλματος;

Πλεονεκτήματα: Ελευθερία, δημιουργία, πολλές εμπειρίες, ταξίδια, συνεχής εξέλιξη-ενημέρωση-έρευνα για τις καινούριες τάσεις.
Μειονεκτήματα: Δύσκολες συνθήκες εργασίας, πολλές ώρες, ξενιτιά, μοναξιά.

 Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα;

Κατά κύριο λόγο,  αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, θάρρος, αυτοπεποίθηση, υπομονή, φιλότιμο, συνέπεια.

 Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι, που πιθανόν να παραλείψαμε και το οποίο θα ήθελες να αναφέρεις;

Ναι! Όταν θέλεις κάτι πολύ στη ζωή σου, όσο δύσκολο και απραγμοτοποιήσιμο και αν σου φαίνεται, μπορείς να το πετύχεις….ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!

Απρίλιος 2013