Ειδικά Περιοδικά

“Φαγητό με μνήμες” από την chef Νόη Ιωαννίδου

1 Απριλίου, 2012 - Ειδικά Περιοδικά

ΟΙΝΟΧΟΟΣ – “Φαγητό με μνήμες” από την chef Νόη Ιωαννίδου

01/04/2012

Νόη Ιωαννίδου, chef και καθηγήτρια του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE

fagito_me_mnimes_kotopoulo

Κοτόπουλο α λα Μινανέζα με Πιλάφι
Προετοιμασία : 1 ώρα, Μαγείρεμα : 1 ώρα

 

Υλικά για 4 άτομα:

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
1 μέτριο κοτόπουλο, βάρους 1.200-1.300γρ. (ζητάμε από τον κρεοπώλη να το κόψει σε 4 κομμάτια ή αγοράζουμε 4 κομμάτια-μερίδες)
2-3 στρογγυλές φέτες από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, ολόκληρα
3 κλωνάρια σέλερι, χοντροκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και ολόκληρο
1 φύλλο δάφνης
20 κόκκοι μαύρο πιπέρι
λίγο αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
60γρ. φρέσκο βούτυρο
60γρ. αλεύρι
100ml κρέμα γάλακτος
2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
120γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΛΑΦΙ
80γρ. βούτυρο
150γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, κομμένα σε μέτριες φέτες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
200γρ. ρύζι κίτρινο για πιλάφι (παρμπόιλντ ή μπόνετ)
150 ml λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
3-4 κουτ. Σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
Λίγη τριμμένη κεφαλογραβιέρα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου, τις φέτες λεμονιού, τα καρότα, το σέλερι, το κρεμμύδι, τη δάφνη, τους
κόκκους πιπεριού και αλάτι. Προσθέτουμε περίπου 2½ λίτρα νερό και το αφήνουμε να πάρει βράση. Ξαφρίζουμε για όσο σχηματίζεται αφρός στην
επιφάνεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το κοτόπουλο για 1 ώρα, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε
λίγο νερό, ώστε το κοτόπουλο να είναι πάντα καλυμμένο.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, το βάζουμε σε μία πιατέλα και το ξεψαχνίζουμε καλά. Κόβουμε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια και τα αφήνουμε
σε ένα μπολ. Σουρώνουμε το ζωμό και τον φυλάσσουμε κατά μέρος. Πρέπει να έχιε μείνει 1½ λίτρο, αλλιώς συμπληρώνουμε με λίγο νερό. Αν θέλουμε
κόβουμε σε λεπτές φέτες τα βρασμένα καρότα του ζωμού, για το σερβίρισμα.

ΠΙΛΑΦΙ: Σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε το ρύζι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι το ρύζι να αρχίσει να αλλάζει χρώμα,
σβήνουμε με το κρασί, το μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε 500ml από το ζωμό του κοτόπουλου, αλάτι και πιπέρι, Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει
βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε το ρύζι για 15-20 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα : Λιώνουμε το βούτυρο σε μία μέτρια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι πασπαλιστά. Το
καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να αρχίσει να αλλάζει χρώμα. Προσθέτουμε 800 ml από τον υπόλοιπο ζωμό κοτόπουλου,
τον αφήνουμε να κοχλάζει για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας και αποσύρουμε από τη φωτιά
Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τους κρόκους, μέχρι να αναμειχθούν καλά και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το ζωμό.
Ανακατεύουμε καλά, την ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά και όταν αρχίσει να παίρνει βράση η σάλτσα, αποσύρουμε ξανά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και
την κεφαλογραβιέρα. Ανακατεύουμε καλά.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ: Μοιράζουμε το πιλάφι σε πιάτα και με όμορφο τρόπο απλώνουμε από πάνω το κομματιασμένο ψαχνό κοτόπουλου. Περιχύνουμε κάθε μερίδα με
τη σάλτσα και αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, την κεφαλογραβιέρα και πιπέρι.

Newsletter

Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Εγγραφή», επιβεβαιώνω ότι είμαι άνω των 18 ετών. Παρέχω τα στοιχεία επικοινωνίας μου ώστε η LE MONDE να μπορεί να με πληροφορεί σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε εμένα. Γνωρίζω πως μπορώ να σταματήσω ανά πάσα στιγμή τη LE MONDE από το να επικοινωνεί μαζί μου.