Test ειδησεις

Νίκος Αναγνώστου

 

 

Anagnostou nikos

 Head chef στο SantAnna Mykonos

Απόφοιτος Μαγειρικής 2005

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μαγειρική;

Η μητέρα μου έχει καταγωγή από τον Τύρναβο της Λάρισας. Έτσι, κάθε καλοκαίρι από μικρός πήγαινα για διακοπές εκεί. Ο παππούς και η γιαγιά μου απασχολούνταν στον κλάδο της γεωργίας. Θυμάμαι όταν με έπαιρνε ο παππούς μου στα χωράφια, μου μιλούσε για την αγάπη για την πρώτη ύλη και την αυστηρότητα που απαιτείται για να βγει κάτι καλό καθώς και για τη φροντίδα με την οποία πρέπει να χειριζόμαστε την πρώτη ύλη ακουλουθώντας τους κανόνες, χωρίς ελαστικότητα, για το σωστό αποτέλεσμα.
Η γιαγιά μου πάντα μαγείρευε νόστιμα και έκανε τα πάντα χειροποίητα.
Από τα φύλλα για τις πίτες, το ζυμωτό ψωμί, τα τουρσί, τα γλυκά του κουταλιού, τις ελιές, τον ξινό και γλυκό τραχανά από δικά μας πρόβεια γάλατα, το γαλοτύρι και αρκετές άλλες νοστιμιές που δεν χωράνε σε μία πρόταση.
Ήμουν όμως πολύ μικρός για να καταλάβω ότι όλα αυτά ξεκινούσαν να «χτίζουν» κάτι μέσα μου.
Από την πλευρά του πατέρα μου, η άλλη γιαγιά μου, μαγείρευε πάντα πεντανόστιμα, κάτι που όλοι είχαν να το λένε. Οπότε, πάντα την άκουγα να μιλάει για τις μαγειρικές της ικανότητες, ώστε να μάθουν και οι υπόλοιποι τα μυστικά της.
Ο πατέρας μου πάλι δούλευε αρκετά χρόνια ως ναυτικός και μιλούσε συχνά για τις εμπειρίες του από τα ταξίδια. Μέσα σε αυτές ήταν και τα χρόνια που δούλευε ως βοηθός αρχιμάγειρα σε μια θαλαμηγό.
Έτσι, όλα αυτά τα λόγια των συγγενών για τις μαγειρικές ικανότητες της γιαγιάς μου αλλά και οι ιστορίες του πατέρα μου με λεπτομέρειες για τη θητεία του δίπλα σε έναν αρχιμάγειρα, πέρασαν σιγά σιγά στο ασυνείδητο μου.
Συνεχίζοντας στο ΤΕΕ όπου τελείωσα υπάλληλος διοίκησης είχα ξεκινήσει να κοιτάω ποια επαγγέλματα μου αγγίζουν την ψυχή.
Η πρώτη σχολή που σκέφτηκα ήταν αυτή της ηχοληψίας μιας και είχα -και ακόμη έχω- πολύ αγάπη για τη μουσική και δούλευα ως DJ σε συνοικιακά μαγαζιά κοντά στη περιοχή μου.
Ψάχνοντας λίγο παραπάνω, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με ένα πολύ καλό, παιδικό μου φίλο ο οποίος είχε ήδη ξεκινήσει στη σχολή Le Monde και μοιράστηκε με πάθος την πρώτη του χρονιά ως φοιτητής στη σχολή μαγειρικής. Αυτό λειτούργησε ως καθοριστικός παράγοντας και με έκανε να βρίσκομαι στο κτίριο της Χαλκοκονδύλη και να ανταλλάσσω χαμόγελα, χειραψίες και ευχές για μία καλή μαγειρική σταδιοδρομία. Εκεί ξεκίνησαν όλα!
Ξαφνικά όλα τα βιώματα που είχα (από τον παππού μου και την αγάπη του για τα φρέσκα λαχανικά, μέχρι τις επιρροές των γιαγιάδων μου) με βοήθησαν να αγαπήσω με πολύ ζήλο τη δουλειά μου και να αφιερωθώ ολοκληρωτικά σε αυτήν.

 Υπάρχουν σημαντικά πράγματα για σένα που θυμάσαι από τις σπουδές σου;

Φυσικά! Η σχολή με έκανε αρκετά πιο ώριμο απ’ όταν ξεκίνησα.
Οι καθηγητές ήταν νέοι και φιλόδοξοι και είχαν όρεξη να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους. Θυμάμαι συγκεκριμένα τον κ. Γιώτη με τι αυστηρότητα και πάθος μιλούσε για την ιστορία της μαγειρικής και τον κύριο Πατεστή να προσπαθεί να μας κάνει να αντιληφθούμε το πραγματικό νόημα της οικονομίας και του food beverage μέσα σε μόλις 50 λεπτά. Και φυσικά πώς μπορώ να ξεχάσω τις χαρές και τις λύπες που μοιραζόμασταν με τα παιδιά μέσα και έξω από την σχολή; Υπήρξε μία ολοκληρωμένη εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη.

Πώς ήταν το επαγγελματικό σου ξεκίνημα;

Ξεκίνησα ως βοηθός στη κρύα κουζίνα. Ένιωθα πολύ δυνατός, γεμάτος ενέργεια, ωστόσο, παράλληλα είχα και τις κλασικές ανασφάλειες ενός πρωτάρη. Αυτό με έκανε να πεισμώνω και να προσπαθώ ακόμα παραπάνω. Θυμάμαι φορές που έφευγα βουρκωμένος από τη κουζίνα για τα λάθη που είχα κάνει. Πάντα όμως προσπαθούσα να βελτιωθώ και ήμουν πολύ συγκεντρωμένος ώστε να μην κάνω ποτέ το ίδιο λάθος δεύτερη φορά. Κάτι που με δυσκόλεψε αρκετά ήταν ότι δεν ήξερα ποιες συμβουλές και τεχνικές να ακολουθήσω ώστε να αρχίσω να χτίζω τη δική μου μαγειρική ταυτότητα. Χρειάστηκα 4 χρόνια για να σχηματίσω και να χτίσω την μαγειρική μου προσωπικότητα. Και αυτό έκανα. Έθεσα δύο μεγάλους στόχους και δημιούργησα ο ίδιος τις προϋποθέσεις για να επιτευχθούν.

 Σήμερα που βρίσκεσαι;

Αυτή τη στιγμή επαγγελματικά με βρίσκετε στην Ελλάδα, κάτω από την “ομπρέλα” του ομίλου Nice n Easy και πιο συγκεκριμένα στο SantAnna Mykonos.

Μπορείς να μας αναφέρεις τους πιο σημαντικούς σταθμούς της επαγγελματικής σου πορείας ως σήμερα;

Θεωρώ ότι οι περισσότερες επιλογές μου ήταν εξαιρετικά σημαντικές. Ωστόσο, δεν θα ξεχάσω το Water Restaurant στη Χαλκιδική μέσα στο Sani Resort, τη συνεργασία μου με τον όμιλο Nobu που ξεκίνησε από το Matsuhisa Athens, που στεγάζεται στo Four Season Astir Palace Athens και που συνεχίστηκε μέχρι το Λονδίνο στο Nobu Park Lane μέσα στο Metropolitan Hotel of London. Το επόμενο βήμα μου να διεκδικήσω μία θέση στο – φρεσκοβραβευμένο τότε με ένα αστέρι – Pollen Street Social του Jason Atherton και την κορυφαία εμπειρία στο Arts Club, ένα Private Members Club του Λονδίνου. Επίσης την πρακτική (stage) που έκανα στο Chiltern Fire House, όπου ο Nuno Mendez κάνει εντυπωσιακή δουλειά και εκφράζει τη γενικότερη φιλοσοφία μου στο φαγητό μέσω των γεύσεων και των τεχνικών που χρησιμοποιεί.

Πως νιώθεις για το επάγγελμά σου μετά από όσο καιρό ασχολείσαι με αυτό;

Τα συναισθήματα που έχω μετά από 13 χρόνια επαγγελματικής διαδρομής στον χώρο των επιχειρήσεων εστίασης είναι σαν μικρού παιδιού. Έχω ακόμα αστείρευτη πηγή ενέργειας και θέλησης για γνώση, ενθουσιάζομαι με νέες τεχνικές, νέα προϊόντα και νέες ιδέες που ανταλλάσω με συναδέλφους, όπως ενθουσιάζεται ένα παιδί που περιμένει πώς και τι το Χριστουγεννιάτικο δώρο του! Προσπαθώ να δουλεύω σκληρά όπως έκανε ο παππούς μου και νιώθω μία απίστευτη ικανοποίηση με τις ικανότητες που έχω αναπτύξει στη μαγειρική, διότι πλέον οι γνώσεις που έχω μου δίνουν τη δυνατότητα να μπορώ να δοκιμάζω ιδέες που χωρίς την τεχνική κατάρτιση μένουν στο χαρτί.

 Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα αποφάσιζε να ασχοληθεί με το επάγγελμά σου;

Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι να του πω ότι θα πρέπει να ακούει την καρδιά του και να ξέρει ότι ξεκινάει ένα ταξίδι που δεν έχει τέλος. Θα τον συμβούλευα να προσπαθήσει να μην βάλει ποτέ εμπόδια στον ίδιο του τον εαυτό. Τέλος θα του ευχόμουν καλή δύναμη και υπομονή γιατί χρειάζεται αρκετή.

Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη σχολή μου που μετά από αρκετά χρόνια με τιμάει με αυτή τη συνέντευξη και να συμπληρώσω ότι δεν φανταζόμουν ποτέ στο ξεκίνημα μου ότι θα είχα να μοιραστώ τόσα συναισθήματα και εμπειρίες.

Άκης Αμηράς

IMG_0901

Executive Chef στο εστιατόριο SantAnna  στη Μύκονο

Απόφοιτος  Μαγειρικής Τέχνης 2005

 


 

 

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μαγειρική;

Όταν τελείωσα το γυμνάσιο και ξεκινώντας το λύκειο, συνειδητοποίησα πως δεν ήθελα να πάω σε κάποιο ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Μου άρεσαν δουλειές στις οποίες μεταμορφώνεις κάτι σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν είμαι από αυτούς που μαγείρευαν σπίτι η μεγάλωσαν μέσα σε κουζίνες
Μεγάλωσα στα χωράφια μαζί με τον παππού μου και θυμάμαι πόση εντύπωση μου έκαναν τα λαχανικά, πώς μεγάλωνε η τομάτα ή τα φασολάκια και πώς έφτιαχνε τυριά η γιαγιά μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους πρώτους κολοκυθοκορφάδες που φτιάξαμε παρέα με τον παππού.
Μου έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι ο σπόρος που φυτεύαμε τον Μάιο είχε σαν αποτέλεσμα τον καρπό του Αυγούστου. Έτσι λοιπόν, χωρίς να έχω καμιά σχέση με τη μαγειρική, πήγα δειλά στη LE MONDE το 2003, όταν ήταν και αυτή μικρή σχολή σαν και εμένα.

Υπάρχουν σημαντικά πράγματα για σένα που θυμάσαι από τις σπουδές σου;

Και βέβαια υπάρχουν. Θυμάμαι την πρώτη μέρα που έπιασα κρεμμύδι στα χεριά μου και δεν ήξερα ούτε να το καθαρίσω αφού, όπως είπα, δεν είχα καμιά σχέση με τη μαγειρική.
Ως εγωιστής έφηβος την επομένη μέρα πήγα στο μανάβικο αγόρασα απ’ όλα τα λαχανικά και τα έκοβα στο σπίτι. Απλά τα έκοβα, χωρίς να τα μαγειρεύω. Με κοιτούσε η μητέρα μου καλά καλά θυμάμαι…Το έκανα κάθε μέρα και δεν είχαμε τι να κάνουμε στο σπίτι τόσα ψιλοκομμένα λαχανικά.
Σε ένα μήνα έκοβα με αξιοπρέπεια τα λαχανικά και λιγότερο τα δάχτυλα μου..!

Πώς ήταν το επαγγελματικό σου ξεκίνημα;

Όποιος πει ότι του άρεσε η μαγειρική στο ξεκίνημα επαγγελματικά θα πει ψέματα.. Ήταν δύσκολα.. πολύ δύσκολα!
Πολλές ώρες ανάμεσα σε έμπειρους μάγειρες και εσύ σαν τον νέο στον στρατό,
να προσπαθείς να ρουφήξεις όσα περισσότερα μπορείς.
Θυμάμαι ,αφού τελείωνα τη βάρδια στο πόστο που μου είχε οριστεί πήγαινα δεύτερη βραδινή βάρδια στο εστιατόριο ενός γνωστού σεφ που δούλευε στο ρουφ του ξενοδοχείου για να δω και άλλα.
Μέχρι που στο τέλος ήταν τόσος μεγάλος ο όγκος των πληροφοριών που δεν προλάβαινα να τα επεξεργαστώ, οπότε κάθε βράδυ τα έγραφα για να μην τα ξεχάσω. Τελικά, γύρισα με υπερκόπωση και 5 τετράδια μπλε 50φυλλα γεμάτα με σημειώσεις, τα οποία έχω κρατήσει μέχρι σήμερα.

Σήμερα που βρίσκεσαι;

Σήμερα εργάζομαι ως executive chef στο εστιατόριο Santanna στη Μύκονο και ως σύμβουλος στον όμιλο nice n easy group. Παράλληλα ασχολούμαι συμβουλευτικά σε εστιατόρια στην Αθήνα και την επαρχία.

Μπορείς να μας αναφέρεις τους πιο σημαντικούς σταθμούς της επαγγελματικής σου πορείας ως σήμερα;

Ήμουν τυχερός διότι δούλεψα δίπλα σε καταξιωμένους σεφ, έλληνες και ξένους.
Στο κτήμα Νάσιουτζικ, στο εστιατόριο jk στην Αθήνα, στο beau brummel στην Κηφισιά, στο elusium στη Ρόδο, στο lindos blu στη Ρόδο, στο lair du temps στο Βέλγιο με 2 αστέρια michelin, στο era ora με αστέρι michelin στη Δανία, στο hand and flower στο Λονδίνο με 2 αστέρια michelin.

Πως νιώθεις για το επάγγελμά σου μετά από όσο καιρό ασχολείσαι με αυτό;

Με μια λέξη ….γεμάτος.
Έχω ψάξει πολλές φορές να βρω τι άλλο θα ήθελα να κάνω και δεν βρίσκω.
Είναι τόσο ατέλειωτο αυτό το πράγμα που λέγεται μαγειρική που δεν προλαβαίνεις να το βαρεθείς .

Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα αποφάσιζε να ασχοληθεί με το επάγγελμά σου;

Ό,τι λέω σε όλα τα παιδιά που δουλεύουμε μαζί. Αγαπήστε τη μαγειρική και δοθείτε ολοκληρωτικά. Ίσως στην αρχή δεν ανταμειφθείτε οικονομικά αλλά άρχετε γρήγορα αυτή η ώρα. Η λέξη κλειδί που θα σας βοηθήσει να πατέ μπροστά είναι η ταπεινότητα.

Μάρτιος 2018

Κουζίνα note a note. Η Σωτηρία κατά της παγκόσμιας Πείνας ή ο Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες;

Τρώγοντας με τον Ερβέ Τις, τον ιδρυτή της Μοριακής Γαστρονομίας

Τον περιμένουμε καθισμένοι σε μεγάλες ροτόντες πίνοντας κοκτέιλ, οι μισοί πράσινου χρώματος κι άλλοι μισοί ροζ. Το δικό μου (πράσινο) είναι, λέει, apple martini, μαθαίνω ότι είναι φτιαγμένο από γλυκόζη, μηλικό οξύ, αιθέρια έλαια πράσινου μήλου και αχλαδιού, χρωστική από φιστίκι. Έχει μια γεύση μεταξύ σιροπιού για τον βήχα και τσιχλόφουσκας, δεν μου αρέσει, το αφήνω μισογεμάτο οπότε δεν μπορώ να γνωρίζω αν κάνει και… κεφάλι.

Δείτε το άρθρο από το www.athensvoice.gr  εδώ

dans le monde (13)

Dans LE MONDE with HERVE THIS

dans le monde (6)

Μια συναρπαστική διάλεξη, το πρώτο note à note δείπνο στην Ελλάδα και δύο cocktails που θα μείνουν στην ιστορία, σηματοδότησαν την επίσκεψη του Hervé This στην Αθήνα, καλεσμένου του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE.

Δείπνο προς τιμή του Hervé This, 16 Μαρτίου 2018.
Το πρώτο note à note δείπνο στην Ελλάδα και τα πρώτα note à note cocktails στον κόσμο.

Στις 16 Μαρτίου, o Hervé This παρουσίασε σε ένα δείπνο στην αίθουσα εκδηλώσεων της σχολής, τη νέα, επαναστατική κουζίνα note à note την οποία δημιούργησε και πρεσβεύει ως το μέλλον στη μοριακή γαστρονομία. Στη διάρκεια της ομιλίας του παρατέθηκε το πρώτο note à note δείπνο στην Ελλάδα, που προετοίμασαν οι καθηγητές της σχολής Ευθύμιος Καλόσακας και Νικόλας Νικολακόπουλος, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Hervé This και με την ενεργή συμμετοχή φοιτητών της σχολής. Το πρώτο και το κύριο πιάτο είχε την υπογραφή του καθηγητή της σχολής, Μιχάλη Ντουνέτα, ενώ τα πρώτα note à note cocktail στον κόσμο δημιουργήθηκαν από τον καθηγητή της σχολής Γιάννη Βλάχο.

Διάλεξη Hervé This, 17 Μαρτίου 2018.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του Hervé This, το Σάββατο 17 Μαρτίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σε διοργάνωση του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE.
Με θέμα «Μοριακή Γαστρονομία: από τη μοριακή κουζίνα στην κουζίνα note à note, το παρελθόν και το μέλλον», ο διεθνούς φήμης φυσικοχημικός και δημιουργός της Μοριακής Γαστρονομίας, παρουσίασε την κουζίνα «note à note», μια καινοτόμο επιστημονική ιδέα με γαστρονομικές, οικονομικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές προεκτάσεις.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της dans LE MONDE, μιας πρωτοβουλίας του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE, με καλεσμένους διακεκριμένες προσωπικότητες με διεθνή εμβέλεια και επιδραστικό ρόλο στις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις της γαστρονομία, της ζαχαροπλαστικής και του τουρισμό.
«Η κουζίνα «note à note» προσφέρει την ελευθερία να σχεδιάσεις το σχήμα, το χρώμα, τη γεύση, το άρωμα και τα θρεπτικά στοιχεία του πιάτου σου από το μηδέν – χρησιμοποιώντας αποκλειστικά καθαρές χημικές ενώσεις. Φανταστείτε τις αμέτρητες δυνατότητες που ανοίγονται για έναν chef», τόνισε ο Hervé This.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με περισσότερους από 500 προσκεκλημένους, ο Hervé This μίλησε για τη μαγειρική ως αγάπη-τέχνη-τεχνική, τις εφαρμογές της μοριακής γαστρονομίας και τη μοριακή κουζίνα, παρουσίασε τα επιμέρους στοιχεία ενός ελληνικού πιάτου, προχώρησε στη λειτουργική ανάλυση στοιχείων και στην παρουσίαση των όρων της «γεύσης», καταλήγοντας στην επεξήγηση και τις εφαρμογές της κουζίνας note à note.
«Οι φυσικοί πόροι δεν επαρκούν για να θρέψουν τα 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους που θα κατοικούν στη Γη το 2050. Χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι», εξήγησε ο Hervé This προβάλλοντας την κουζίνα note à note ως την απάντηση στο πρόβλημα της εξάντλησης των φυσικών πόρων του πλανήτη στο μέλλον.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επαγγελματίες από τον χώρο της γαστρονομίας & της εστίασης, χημικοί & τροφογνώστες, φοιτητές και απόφοιτοι της σχολής καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.
Χορηγός επικοινωνίας, Γαστρονόμος | Διοργάνωση, Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE

Η μοριακή κουζίνα πέθανε ζήτω η «note á note»!

Μετά τους αφρούς, τη σφαιροποίηση των υγρών, τα ζεστά ζελέ και τις παγωμένες σκόνες, ο Ερβέ Τις, συνδημιουργός της μοριακής κουζίνας, υποστηρίζει τώρα ότι με τη νέα επαναστατική μαγειρική του θα λυθεί το πρόβλημα της πείνας.

Δείτε την ανάρτηση από το protagon.gr εδώ 

dans le monde (8)

Αβγό- Σεμινάριο για την πιο ολοκληρωμένη πρώτη ύλη από τον Jean Marie Hoffmann

Jean Marie Hoffmann (1)

 

 

Ένα εξαιρετικό σεμινάριο για μια απο τις πιο ιδιαίτερες πρώτες ύλες της κουζίνας, το αβγό, παρουσίασε ο chef της Γαλλικής Πρεσβείας, κ. Jean Marie Hoffmann τον Μάρτιο στη σχολή LE MONDE. Οι σπουδαστές μας είχαν την ευκαιρία να δουν πιάτα υψηλής γαστρονομίας με πρωταγωνιστή το ταπεινό αβγό.