Εμμανουήλ Κούζας

Ζει και εργάζεται στη Ζυρίχη

Ο Εμμανουήλ Κούζας αποφοίτησε από το τμήμα Επαγγελματικής Μαγειρικής (2002-2004) του Εκπαιδευτικού Ομίλου Le Monde και συνέχισε τις σπουδές του στο εξωτερικό, στη Λουκέρνη της Ελβετίας, όπου παρακολούθησε το τμήμα Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής του DCT Swiss Hotel & Management School με «Diploma of Culinary Arts. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Ζυρίχη της Ελβετίας.

1. Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το επάγγελμα της μαγειρικής;
Ανέκαθεν μου άρεσε το καλό και ποιοτικό φαγητό. Κάποια στιγμή λοιπόν, σκέφτηκα να το καλλιεργήσω και να ασχοληθώ με αυτό επαγγελματικά. Επίσης μου άρεσε να δίνω ευχαρίστηση στους ανθρώπους μέσω της γεύσης. Τέλος είναι ένα επάγγελμα με αρκετές διεξόδους για εύρεση εργασιακής θέσης.

2. Γιατί επέλεξες τον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE για να σπουδάσεις;
Επέλεξα τον Όμιλο Le Monde για την αξιοπιστία του, το κύρος του, το επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και επειδή είναι μια σχολή που δεν μένει ποτέ στάσιμη και συνεχώς εξελίσσεται.

3. Μετά το τέλος της φοίτησής σου στο πρόγραμμα Επαγγελματικής Μαγειρικής συνέχισες τις σπουδές σου εξωτερικό;
Τελειώνοντας τη φοίτηση μου το 2004, ξεκίνησα να δουλεύω στην Αθήνα και το 2010 θέλοντας να αποκτήσω περαιτέρω γνώσεις κι εμπειρίες, ταξίδεψα στη Λουκέρνη της Ελβετίας όπου παρακολούθησα το Μαγειρικό και Ζαχαροπλαστικό Τμήμα της Σχολής DCT Swiss Hotel & Management School.

4. Αν ναι, πώς θα έλεγες ότι σε βοήθησε η εμπειρία σου στο εξωτερικό στην μετέπειτα επαγγελματική σου σταδιοδρομία;
Μεγάλη εμπειρία το εξωτερικό, ανοίγουν οι ορίζοντες σου, γνωρίζεις ανθρώπους με διαφορετικές συνήθειες και κουλτούρες και εξελίσσεσαι σαν άνθρωπος αλλά και επαγγελματικά.

5. Ποια είναι η επαγγελματική εμπειρία σου μέχρι σήμερα;
Αποφοιτώντας το 2004, ξεκίνησα το μαγειρικό μου ταξίδι από το εστιατόριο Brasserie Valaoritou, συνέχισα στα Classical Hotels του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη και στο Εστιατόριο Διόνυσος Zonar’s του Ομίλου Σταθοκωστόπουλου. Ταξιδεύοντας το 2010 για την Ελβετία, ξεκίνησα στο εστιατόριο Swiss Chalet στο Merlischachen της Λουκέρνης και συνέχισα στην Ζυρίχη στα ξενοδοχεία Best Western και Marriott μέχρι και σήμερα.

6. Ποια θα έλεγες ότι είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επαγγέλματος;
Η μαγειρική τέχνη δεν είναι ένα συνηθισμένο επάγγελμα. Στα πλεονεκτήματα θα συμπεριλαμβάναμε τη συνεχή εξέλιξη του υποψηφίου διότι η ίδια η μαγειρική εξελίσσεται συνεχώς πάνω στις βάσεις που έχουν δημιουργηθεί κυρίως από την γαλλική κουζίνα. Επίσης, οι ανάγκες της αγοράς για επαγγελματίες σεφ είναι μεγάλες οπότε υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης. Όσον αφορά τα μειονεκτήματα, θα τόνιζα τις πολλές ώρες εργασίας κάτω από υψηλές θερμοκρασίες, την ορθοστασία και τα δύσκολα ωράρια δουλεύοντας τις περισσότερες αργίες και γιορτές.

7. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα;

Η μαγειρική τέχνη είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλά και απαιτητική δουλειά. Ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει φαντασία και δημιουργικότητα. Επίσης, θα πρέπει να διαθέτει αγάπη, αφοσίωση κι επιμονή διότι θα συναντήσει πολλές δυσκολίες που θα πρέπει ο ίδιος να ξεπεράσει.

8. Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι, που πιθανόν να παραλείψαμε και το οποίο θα ήθελες να αναφέρεις;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το διδακτικό προσωπικό του Εκπαιδευτικού Ομίλου Le Monde για τις γνώσεις που μου προσέφεραν κατά την διάρκεια της φοίτησής μου, την οικογένεια Βελισσαροπούλου διότι μου πρότεινε την πρώτη μου επαγγελματική δουλειά και με βοήθησε δίνοντάς μου τη σωστή κατεύθυνση έτσι ώστε να επιλέξω την κατάλληλη σχολή για εμένα στο εξωτερικό.